Brojne prednosti

Žitelji BiH uskoro će moći imati digitalni novčanik

02.05.2024.
u 18:23

Digitalni novčanik nudi pristup službama, otvaranje računa, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli...

Ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević najavio je da će do kraja godine žitelji BiH imati digitalni novčanik i da će BiH biti lider u toj oblasti.

Naime, objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta.

Badnjević objašnjava da će ovaj novčanik omogućiti žiteljima ne samo dokazivanje identiteta već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visoku razinu privatnosti i kibernetičke sigurnosti. SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti. Digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?