INTERVJU LIDIJA BRADARA

Zajedništvo svih Hrvata 
pokazalo se na različite 
načine u središnjoj Bosni

'POK BIH...KISELJAK...LEPENICA...POKOP DENIS MRNJAVAC... FOTO: Zoran Grizelj 08.02.2008...LIDIJA BRADARA'
'Zoran Grizelj'
04.07.2014.
u 09:25

Predsjedništvo HDZ BiH na jednoj od sjednica donijelo je odluku o organiziranju okruglih stolova o različitim temama

O različitim manifestacijama održanim u SBŽ-u, od humanitarnih do gospodarskih i kulturnih, stanja u županiji..., razgovarali smo s Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH SBŽ.

• Iza ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije nekoliko je vrlo značajnih projekata, humanitarnih, gospodarskih i kulturnih. Krenimo s donatorskom večeri koja je nedavno održana u Vitezu, a na kojoj su čelnici HDZ BiH iz četiri županije s hrvatskom većinom, Hercegovačko-nertvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske prikupljali i prikupili značajna sredstva za pomoć Posavini i drugim poplavljenim područjima u BiH. Osim prikupljenog novca i materijala, što je to još obilježilo ovaj događaj?

Najveća vrijednost, osim novca i prikupljenog materijala za pomoć poplavljenim područjima, atmosfera je koja je vladala u dvorani Franšiznog centra u Vitezu, gdje se tražila stolica više. Našu snagu i jedinstvo pokazali smo već u pripremi donatorske večeri. Najprije moram spomenuti oduševljenje Posavljaka kad smo im iznijeli ideju jer, osim novca i materijala neophodnog za saniranje štete koja se mjeri milijunima maraka, njima je jako važan i taj osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH. Iako je najteže pogođena u poplavama, javnost u BiH nekako zaobilazi Posavinu, o njoj se najmanje priča. Upravo u takvom jednom trenutku osjetiti snagu i zajedništvo bilo je neprocjenjivo. Predsjedništvo stranke zadužilo je gospođu Borjanu Krišto i mene za koordinaciju cijelog projekta. Uključile smo sve naše dužnosnike, predsjednike županijskih vlada HNŽ, ZHŽ, HBŽ, predsjednika Sabora SBŽ, dužnosnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti spomenutih županija, načelnike općina, predsjednike ŽO HDZ, što je na kraju urodilo plodom. Ranije smo imali manifestacije poput večer Hercegovine u Posavini, Posavine u Hercegovini. U normalnim okolnostima na meniju bi bili specijaliteti gostiju. Ovog puta zajedničkim snagama, a zahvaljujući donatorima hrane i pića kojim od srca zahvaljujem, na donatorskoj večeri imali smo i raznoliku trpezu na kojoj su se našli livanjski sir i suhomesnati proizvodi, sirevi, pršut i vina iz Hercegovine, posavska i srednjobosanska rakija, vode i sokovi, meso, pite i maglice iz Fojnice, kiseljačke pogačice, travnički sir i ćevapi, baklava, kolači. Ukratko i trpeza je svojom raznolikošću pokazala BiH u malom. Naravno da s donatorskom večeri akcije pomoći Posavini i drugim poplavljenim područjima nisu počele, a niti prestaju. Hvala svima koji su pomagali od samog početka, a i dalje pomažu, kao što ćemo i mi tražiti nove načine kako pomoći našim Posavljacima, ali i Žepčacima..

• Politička akademija kojoj ste također na čelu u Vitezu je nedavno imala okrugli stol o temi smjernice strateškog gospodarskog razvitka SBŽ. Mogu li zaključci s ovog skupa, koji je također održan u Vitezu, poslužiti kao polazna osnova za izradu strategije gospodarskog razvitka SBŽ?

Predsjedništvo HDZ BiH na jednoj od svojih sjednica donijelo je odluku o organiziranju okruglih stolova o različitim aktualnim temama. U pozadini svih pitanja koje smo otvorili je Ustav BiH koji ne omogućava hrvatskom narodu jednakopravnost s druga dva naroda. Imali smo okrugle stolove o obrazovanju, braniteljima, gospodarstvu, zdravstvu, koordinacijskim mehanizmima EU, medijima i posljednji o gospodarstvu srednje Bosne. Zajedno sa strukom, a tu prije svega mislim na dr. Stipu Frančića, jednog od vodećih poslodavaca u SBŽ, prof. Zdenka Klepića s Ekonomskog fakulteta u Mostaru i stručnjake iz bankarskog sektora, željeli smo dati osnovne smjerice izrade strategije gospodarskog razvitka. Predstavili smo i dokument koji je ocijenjen odličnom polaznom osnovom za izradu strategije gospodarskog razvitka središnje Bosne jer u sebi sadrži analizu trenutačnog stanja i smjernice u kojem pravcu ići s uklanjanjem barijera. Mi u HDZ BiH, iako smo dio vlasti, nemamo mehanizme kako ih ukloniti jer nismo u resorima koji su za to zaduženi. Smatram ovaj dokument značajnim jer nam ukazuje kojim smjerom ići kako bi iskoristili potencijale koje imamo i mijenjali zakonske i podzakonske akte koji su trenutačno smetnja bržem gospodarskom razvitku.

• Što se radi na poticanju gospodarstva i što će se u budućnosti činiti?

Prema izbornoj strategiji koju je HDZ BiH usvojio u Posavini, gospodarske, kao i druge životne teme bit će okosnica izbornog programa i strategije stranke. Gospodarstvo je najvažnija tema za HDZ BiH jer ono je život, naravno uz obrazovanje i druge teme koje smo obradili dosad na svojim okruglim stolovima.

Uz obradu teme socijalne politike u BiH o kojoj ćemo raspravljati uskoro, zaokružit ćemo teme koje smatramo najvažnijim i za naše birače, kao i sve građane BiH. Svjesni smo da će trebati puno truda i vremena kako bismo uklonili posljedice djelovanja nelegalne, neustavne i neodgovorne vlasti u Federaciji BiH, kao i nepravednog sustava raspodjele prihoda u FBiH.

• S gospodarstva idemo na kulturu. Mladež HDZ BiH SBŽ uz potporu i Vas iz ŽO HDZ BiH nedavno je stala iza projekta Hrvatsko proljeće središnje Bosne koji su osmislile Irena Mrnjavac i Glorija Lujanović, studentice iz Kiseljaka i Novog Travnika. Osim broja kulturnih događaja i općina u kojima su održani, koji je najveći uspjeh ove manifestacije?

Hrvatski narod u BiH živi u raznim sredinama i prostorima, u različitim životnim uvjetima. Naravno da Hrvati koji žive u Sarajevu imaju jako puno mogućnosti nazočiti kulturnim događajima. Pa i Hrvati Hercegovine koji gravitiraju Mostaru. Hrvati središnje Bosne ne! Zato je ovaj projekat bio jako važan. Osim toga, on je nastao u vrijeme kada je u BiH vladalo beznađe, kada su se na drugim prostorima palile zgrade institucija, a sve podsjećalo na kaos i anarhiju.

Upravo tada dvije članice Mladeži HDZ BiH, uspješne studentice Sveučilišta u Mostaru Glorija Lujanović i Irena Mrnjavac, javile su se s idejom o HP SB. To se poklopilo s još nekim idejama koje su postojale kod ljudi željnih kulturnih događaja u središnjoj Bosni. I Mladež i ŽO HDZ BiH aktivno su se uključili, a rezultat je vrlo uspješan projekt, prvi, ali sam uvjerena nikako i posljednji. Imat ćemo mi još Hrvatskih proljeća u središnjoj Bosni.

Ona će nam ponovno donijeti kulturu i živost, a sve naše sredine natjecat će se u tomu tko će imati bolji događaj. Osim afirmiranja same kulture, manifestacija je doprinijela i zbližavanju Hrvata u SB, ali i Hrvata iz Hercegovine koji su gostovali na HP SB. Ta jedna sinergija i zajedništvo Hrvata od Save do Neuma mogla se prepoznati i kroz Hrvatsko proljeće jednako kao i na donatorskoj večeri u Vitezu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije