JEDI ZDRAVO!

Za niži tlak, bolji vid i probavu: Breskve su zaslužile počasno mjesto na vašem stolu!

17.06.2020.
u 18:14

To što je mala, ne znači da ne nudi puno! Samo jedna breskva sadrži 15 posto potrebne dnevne količine vitamina C, a taj će nutrijent pomoći pri zacjeljivanju rana i jačanju imunološkog sustava. Također je vrlo važan alat u borbi protiv štete koju ostavljaju slobodni radikali – povezani s razvojem najzloćudnijih bolesti, piše Ordinacija.hr.

Što još breskve mogu učiniti za vaše zdravlje?

Štite vid

Antioksidant koji se naziva beta karoten daje breskvama prekrasnu boju, a kada ih jedete, organizam ga pretvara u vitamin A koji je iznimno važan za zdravlje očiju i dobar vid. Uz to jača imunološki sustav.

Daje vam razlog za široki osmijeh

Slatke možda jesu ali sadrže i mineral fluorid koji se može pronaći u zubnim pastama. Pomaže očistiti usnu šupljinu od bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

 

Čuva dobru liniju

Breskva sadrži oko 60 kalorija, nema loših masnoća, kolesterola ili soli.  Više od 85 posto breskve čini voda. Uz to sadrži vlakna i tako zaustavlja stalni osjećaj gladi.  Sadrži i vitamin E. Ovaj antioksidant je važan za zdrav imunološki sustav te djeluje tako da širi krvne žile i pritom sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Čine kožu lijepom

Vaša koža će biti sretna ako jedete breskve – vitamin A omogućava koži da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

 

Foto: Shutterstock

 

Snižavaju krvni tlak 

Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.

 

Dobro djeluju na zdravlje probave

Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sustava održavajući kolesterol pod kontrolom.

 

Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije