BANJA LUKA

Za dvije godine građani u RS-u prijavili 188 sumnji na korupciju

korupcija
16.12.2016.
u 17:30

Od 1. rujna 2014. do 16. prosinca ove godine građani u Republici Srpskoj prijavili su 188 slučajeva u kojima se sumnja na korupciju i druge nepravilnosti u radu javne uprave, a od tog broja 16 prijava je osnovano, rečeno je na sjednici Povjerenstva za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u RS-u.

Od spomenutog broja 10 prijava je djelomično osnovano, 58 neosnovanih, a navodi u 37 prijava nisu potvrđeni.

Ministarstvo pravde RS-a je članovima Povjerenstva predstavilo nacrt novog Krivičnog zakonika RS-a u dijelu koji se odnosi oblast borbe protiv korupcije te Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u RS-u.

Cilj zakona je da se osigura efikasan mehanizam zaštite prava osoba koje, kako je priopćeno, u dobroj namjeri prijavljuju korupciju, internom ili eksternom prijavom te obavještenjem javnosti.

Internom prijavom prijavitelj će moći obavijestiti odgovornu osobu o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija, na radu ili u vezi s radom subjekta kojim odgovorna osoba rukovodi.

Eksternom prijavom prijavitelj će moći obavještavati organe unutarjih poslova, tužiteljstvo ili organizacije civilnog društva, koje se bave zaštitom ljudskih prava i borbom protiv korupcije o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija.

Obavještenjem javnosti prijavitelj će istupom u javnost, putem medija, uporaom društvenih mreža ili na drugi način, moći obavještavati javnost o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?