BiH još uvijek čeka:

Vrhovni sud u Novom Sadu još nije dobio zamolnicu za izručenje Sefića

BiH još uvijek čeka:
18.10.2016.
u 10:30

Nakon što je u četvrtak, 13. listopada, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uputilo molbu i kompletnu dokumentaciju za izručenje Sanjina Sefića, osumnjičenog za ubojstvo studentica Edite Malkoč i Selme Agić u prometnoj nesreći u Sarajevu, u Ministarstvu pravde BiH kažu da su sada na potezu srbijanske vlasti, prenosi Klix.ba

"Ministarstvo pravde BiH je u najkraćem roku pribavilo svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i uputilo molbu za izručenje. Očekujemo da Vrhovni sud u Novom Sadu utvrdi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje koje definira Europska konvencija o ekstradiciji", navode iz ove institucije.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić za Klix.ba je kazala da trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima. 

"Za svaki pojedinačni slučaj cijeni se niz pretpostavki u skladu s Europskom konvencijom o ekstradiciji i svaka zemlja odlučuje u skladu s vlastitim zakonodavstvom. Konačnu odluku, u konkretnom slučaju, donosi ministar pravde Republike Srbije. Sanjin Sefić može biti izručen BiH prema skraćenoj proceduri, pod uslovom da pristane na izručenje, ili da bude izručen po postupku redovne ekstradicije koja podrazumijeva više dokumentacije i dokaza da je on počinio kazneno djelo koje treba dostaviti vlastima Srbije", dodaje Bakić.

Prema posljednjim informacijama, Vrhovni sud u Novom Sadu do danas nije dobio zamolnicu za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića BiH. 

Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?