Sumorne prognoze

Vreća brašna mogla bi biti skuplja i do četiri marke

brašno
Ilustracija
29.10.2022.
u 10:34

Proizvodne cijene mjesecima rastu, energenti su drastično skuplji, a sve te promjene potrošači u BiH sve teže podnose. Osnovni problem je, kažu, što se poskupljenjima ne nazire kraj, nego se konstantno najavljuju nova, i to osnovnih životnih namirnica, a jedna od posljednjih najava odnosi se na rast cijena brašna. Poskupljenjima, kažu mlinari, "kumuju" brojne promjene na svjetskom tržištu, kao i više cijene goriva te drugih energenata.

Promjena cijena

Do kraja godine brašno će poskupjeti, potvrdili su mlinari iz RS-a, naglašavajući da je osnovni razlog rast cijena goriva. - Jasno je da cijene energenata za sobom povlače i cijene svih ostalih roba. Druga stavka je što se izjednačavaju cijene na svjetskom tržištu. Na burzama cijene već lagano skaču i mislim kako će do kraja godine cijena rasti za jednu do tri ili četiri marke po vreći brašna od 25 kilograma - kazao je za BHRT Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara iz RS-a. Iz tvrtke Mlin Majić za Avaz su kazali kako će doći do promjena cijena sredinom studenoga, ali da još uvijek ne znaju koliko će poskupjeti. - Brojni su razlozi za poskupljenje. Uz rast cijena goriva, nove su i cijene električne energije u zimskim mjesecima. Cijena pšenice na tržištima u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj, gdje inače nabavljamo sirovinu, u stalnom je laganom rastu te je trenutačno nema u većim količinama u prodaji. Točnije, pšenice ima u dovoljnim količinama, ali se ne trguje, što nas dovodi u situaciju da plaćamo višu cijenu jer ne znamo što nas očekuje u zimskim mjesecima - kazali su za navedeni medij iz ove tvrtke.

Pekari pak kažu kako je za sada cijena stabilna te da trenutačno neće doći do rasta cijena pekarskih proizvoda, no što će se događati u idućim mjesecima, ne mogu jamčiti. Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina, za BHRT je rekao kako je protekla žetva bila relativno solidna, međutim, kaže, domaća pšenica utječe s 30 do 35 posto u prehrambenoj industriji. - Što se tiče cijene, ona je trenutačno stabilna, a ovisi o situaciji na tržištu, odnosno cijeni pšenice i brašna koje mi dobivamo - kazao je Pelemiš. Ogorčeni ratari kažu kako je pšenica tijekom ljetnih mjeseci prodana u bescjenje, a da ostatak mlinari ne žele uzeti. - Oni po jednoj cijeni otkupe pšenicu, a nakon samog otkupa povećavaju cijene brašna te potom i pekarskih proizvoda i ta praksa je ustaljena već godinama unatrag - kazao je Goran Simić. Izlaz vide u zakonskim rješenjima koja će ograničiti mlinare. - Mora se ograničiti marža mlinoprerađivača jer ne mogu svake godine uzimati pšenicu po jednoj cijeni, a nakon toga poskupljivati svoje proizvode - kazao je Simić za BHRT.

Stručnjaci ističu i kako treba imati na umu da će ove godine pšenica biti posijana na manje površina i da će primjena mineralnih gnojiva zbog cijena biti ograničena pa se može očekivati manji prinos, odnosno manje količine pšenice na tržištu, a u konačnici i nova poskupljenja.

Ranije cijene

Podsjetimo, prije početka krize izazvane rusko-ukrajinskim ratom vreća standardnog brašna stajala je oko 25, a namjenskog 28 KM. Trenutačno, vreća standardnog brašna stoji do 31, a namjenskog, odnosno onog kvalitetnijeg, do 34,50 KM. Pekarski proizvodi poskupjeli su ove godine diljem Bosne i Hercegovine, a komad pite sirnice (bureka, zeljanice ili krumpirače) za najmanje 60 feninga skuplji je nego u istom razdoblju prošle godine. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?