Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Voća će biti sve manje, a cijene sve više, jabuke će biti više od 3 KM

19. listopada 2017. u 21:35 0 komentara 337 prikaza
Foto: Reuters/ilustracija

Vremenske neprilike ove godine su nanijele velike štete voćarima u Bosni i Hercegovini, a posljedice su već počeli osjećati i potrošači. No, voćari tvrde da najgore tek slijedi, odnosno da će na bh. tržištu zavladati nestašica voća, posebno jabuka, te da će cijene ići iznad tri marke, piše Klix.ba. 

Kada je riječ o jabukama i šljivama, šteta u općini Konjic je stopostotna, a iz Udruženja voćara Konjic ističu da situacija nije ništa bolja ni u ostalim dijelovima FBiH. 

"Na kruškama je šteta 80 posto, jedino su se kasne sorte uspjele očuvati. Šteta je stopostotna i na orasima, većina ih se osušila. Većina jagodičastog voća je propala jer se na području naše općine uglavnom uzgajaju maline polka koje su izrasle oko 70 centimetara i smrznule. Proizvođači su uspjeli iskoristiti samo 20-30 posto. Otkupa gotovo nemamo, jer smo stradali 100 posto", kazao je predsjednik Udruženja voća Konjic Mensur Duraković.

Stanje je katastrofalno i u Republici Srpskoj gdje je jedino proizvodnja breskve zadovoljavajuća, a cijene prihvatljive i za proizvođače i za potrošače. 

"Šljive i kruške su u deficitu, podbacile su sve sorte. Šljiva je podbacila najmanje 50 posto, kruška čak do 80 posto. Nije ni bila jaka proizvodnja, a najviše kruške je otišlo u preradu jer su niske temperature i mraz u proljeće nanijeli oštećenja na plodovima i kvaliteta je bila loša. Jabuke nedostaje i u Europi, najmanje između 40 i 50 posto, a na našem tržištu nemamo proizvodnju veću od 30 posto. Trenutno imamo dovoljno da opskrbimo naše kupce, ali tome će brzo doći kraj", rekao je Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

Voćari iz RS-a proizvode trenutno drže u hladnjačama, a Dojčinović ističe da ga nerado prodaju jer su cijene jako niske. 

"Naša cijena je između 50 i 60 feninga, a trgovci je uvećaju dva-tri puta. Cijena jabuka u trgovinama je između 1,50 i 2 KM, a neke sorte se čak prodaju po cijeni od 3 KM. To nije realno za naš standard. Najviše zarade imaju trgovci i otkupljivači jer se svi ugrađuju u cijenu", navodi Dojčinović. 

Sugovornici tvrde da će voća biti sve manje, a cijene sve više. 

"Porast se može očekivati sljedeće godine, u razdoblju kada se voće najviše koristi. Recimo, jabuke su najskuplje krajem veljače i početkom ožujka i cijene će sigurno biti veće od 3 KM", kaže Duraković.

Dodatni problem je, tvrdi Dojčinović, što nećemo imati odakle ni uvoziti voće, jer je nedostaje u cijeloj Europi pa oni od kojih smo uvozili, sada žele da im izvozimo. 

"To neće biti moguće jer imamo male količine. Nastavit ćemo samo izvoz u Rusiju kako bismo održali tržište, ali to će biti male količine i male isporuke", navodi predsjednik Udruženja voćara RS. 

Usprkos lošoj godini, voćari će se boriti da sačuvaju nasade nadajući se da će 2018. godina biti bolja, ali i da će im i nadležne institucije posvetiti više pažnje, posebno kroz poticaje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.