Burna rasprava

Vladajuće stranke trebaju dodatno usuglašavanje oko mirovinskog zakona

28.04.2017.
u 09:16

Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ići će na dodatno usuglašavanje nakon što jučer u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH očito nije postojao isti stav hrvatskih i bošnjačkih izaslanika. Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara je, nakon višesatne rasprave i nekoliko stanki, potvrdila kako su stavovi SDA i HDZ-a približeni te da se razlikuju samo u načinu izračunavanja mirovine, piše Večernji list BiH.

Stavovi zastupnika

“Možemo prihvatiti da se ne izjasnimo sada, ali to nije službeni stav Vlade FBiH”, kazao je dopremijer i ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača nakon prijedloga o odgodi izjašnjavanja. Tijekom rasprave izaslanici koji dolaze iz SDA, poput Muhameda Kozadre, navodili su činjenice na kojima se temelji predloženi Zakon o MIO osporavajući zahtjev Kluba Hrvata da bod za izračun mirovina bude podignut na 14,3. “Smatram da je precijenjena vrijednost boda od 14,3 koju je predlagao Klub Hrvata. Ovaj koeficijent tretira buduće umirovljenike, a zanemaruje oko 400.000 sadašnjih umirovljenika”, mišljenja je Kozadra. Izaslanici Kluba Srba, a uglavnom je riječ o članovima oporbenih stranaka, tvrdili su da će se primjenom zakona smanjiti visina postojećih mirovina. “Ključni problem je da imamo 1,200.000 radno sposobnih žena, od čega je zaposleno 220.000, te će po osnovi Zakona o MIO mirovinu moći ostvariti jedna od 6 žena”, kazao je šef Kluba ostalih Aner Žuljević (SDP). Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović objasnio je da je taj izaslanički klub predloženim amandmanima predviđao da vrijednost boda iznosi 14,3 umjesto 13,6 kako je predložila Vlada i da se sačuva institut zajamčene mirovine. Zakon o MIO u srijedu je usvojio Zastupnički dom, a da je jučer odobren i u Domu naroda, bilo bi omogućeno njegovo stupanje na snagu 1. srpnja.

Bodovni sustav

U suštini, problem se svodi na sljedeće - da će svi oni koji nakon što zakon stupi na snagu automatski u prosjeku dobiti manje mirovine između 150 i 300 KM. Donošenje novoga zakona dio je reformskih obveza na koje su pristale vlasti u FBiH, no zasigurno ne i na ovakve drastične izmjene koje umirovljenike guraju još jednu stepenicu niže - na razine socijalnih slučajeva. Izmjene odredbi ovoga zakona rezultat su procjene kako dovesti Zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na pozitivno poslovanje jer sadašnji trend ne obećava. Zahvaljujući novom zakonu, FBiH dobiva bodovni sustav za izračun visine starosnih mirovina. U praksi će to značiti da će budući umirovljenik za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije