Federacija

Vlada odredila mjere radi konsolidacije Fonda MIO

vlada fbih
13.05.2016.
u 14:28

Federalni zavod MIO je zadužen da izradi program smanjenja troškova funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu mirovina i materijalne troškove, da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija...

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radi financijske konsolidacije MIO fonda u Federaciji odredila je nekoliko mjera i aktivnosti. Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, zaduženi su porezni obveznici u većinskom državnom vlasništvu, javna poduzeća i javne ustanove da u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za MIO, tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina (neplaćenih) obveza uz striktnu provedbu zakona o doprinosima da bi se zaustavilo neplaćanje doprinosa za MIO.

Federalni zavod MIO je zadužen da izradi program smanjenja troškova njegovog funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu mirovina i materijalne troškove, zatim da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija i drugih davanja za koja nema zakonske osnove.

Porezna uprava FBiH zadužena je da hitno napravi i realizira plan pojačanog inspekcijskog nadzora vezanog za neplaćanje ili neblagovremeno plaćanje obveznih doprinosa za MIO te da pokrene odgovarajući postupak protiv obveznika koji uz plaću ne uplate i doprinose.

Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je zadatak da hitno napravi i realizira plan pojačanog nadzora u oblasti radnih odnosa radi suzbijanja rada nacrno.

Vlada Federacije je dala zaduženje i Agenciji za bankarstvo FBiH da hitno provjeri i zabranom obavljanja prometa sankcionira banke koje krše Zakon o doprinosima dopuštajući obveznicima doprinosa i isplatu neto plaće bez uplate doprinosa.

Ministar Drljača je na pres-konferenciji rekao i da su nenaplaćena potraživanja po osnovu doprinosa 1.023.780.574,85 KM s tim da se na aktivna gospodarska društva u vlasništvu i većinskom vlasništvu Federacije odnosi 450.000.000 KM.

Potencijalni prostor za sustavno djelovanje na povećanju prihoda i primitaka postoji, ali je za to potrebno poduzeti koordinirane aktivnosti Vlade FBiH, poslodavaca, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Federalnog zavoda MIO, ustvrdio je.

-Što se tiče strukture prihoda MIO fonda, najveći dio, 86,31 posto, odnosi se na doprinose. Učešće prihoda po osnovu transfera iz proračuna FBiH je 13,47 posto, a ostalih prihoda 0,23 posto. Uspoređujući razdoblje siječanj - travanj ove godine s istim prošlogodišnjim razdobljem evidentan je porast izravnih poreza od 96.365.746 KM, koji su s 389.485.310 KM narasli na 485.851.056 KM. Ukupan porast doprinosa je 37.180.143 jer su sa 907.978.295 KM narasli na 945.158.438 KM.

Doprinosi za MIO su veći za 17.517.834 KM, odnosno sa 505.536.321 KM narasli su na 523.054.155 KM, što ukazuje na to da mjere Vlade daju pozitivne rezultate- riječi su ministra Drljače.

Trajna stabilizacija mirovinskog fonda moguća je tek stupanjem na snagu novog zakona o MIO, kojim je predviđeno trezorsko poslovanje, što jamči redovnost isplate mirovina te zakona o uvezivanju staža, kao i izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, naveo je Drljača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije