za lakše poslovanje i viši standard građana

Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: Minimalna plaća bit će 1.000 maraka

Vlada fbih
18.09.2023.
u 19:24

Vlada želi stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plaće radnicima. Tako bi se istovremeno minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.

Vlada Federacije BiH pripremila je set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje u ovom entitetu, ali istovremeno omogućiti i viši standard za građane, piše Dnevni avaz.

Iz Vlade FBiH mjesecima govore da fiskalne reforme podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće te podizanje minimalne plaće.

- Smatram da ostavljanje na volju neće dovesti do poboljšanja standarda radnika. Mada, vidite da poslodavci silom prilika pokušavaju povećati plaće radnicima jer ostaju bez radne snage. Siguran sam da se smanjivanjem stope doprinosa mogu stvoriti pretpostavke da se povećaju plaće i popravi standard radnika - kazao je federalni premijer Nermin Nikšić. 

Nikšić i Vlada Federacije do sada nisu precizirali koliko bi to smanjenje trebalo točno iznositi. Međutim, prema informacijama Avaza, nakon analize i razgovora s poslodavcima i ekonomskim stručnjacima, pripremljeno je smanjenje stope doprinosa na plaću koja bi, umjesto trenutnih 41,5 posto, trebala iznositi oko 30 posto.

Istovremeno, Vlada želi stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plaće radnicima. Tako bi se istovremeno minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.

Za Vladu FBiH će biti izazovno da popuni proračunske rupe koje će se eventualno pojaviti usljed smanjenja nameta, a jedna od mogućnosti o kojoj intenzivno razmišljaju je online fiskalizacija.

- Troškove nove fiskalizacije ne bi trebali snositi porezni obveznici, a razmatra se mogućnost da kupovinu novih fiskalnih uređaja plate telekom operateri - kazao je Nikšić.

Ipak, zamah i razvoj koji bi se ekonomiji dao sa smanjenjem nameta mogao bi također nadoknaditi procentualno smanjenje postotka za državu, u smislu da bi ekonomski zamah i pored smanjenja nameta mogao na kraju dovesti do veće naplate.

Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se dogodilo i 2022. godine s
Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na plaću.

Njima je planirano povećanje osobnog odbitka sa sadašnjih 300 na 800 KM na mjesečnoj razini. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10 na 13 posto za primanja viša od 800 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije