Uredba

VLADA FBIH PREDSTAVILA PROGRAM POMOĆI: Svim umirovljenicima dodatak uz mirovinu za sedmi mjesec

Autori: fena, vecernji.ba
07.07.2022.
u 13:40

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici Uredbu o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom i koja sadrži niz mjera usmjerenih na podršku stanovništva koji su pogođeni rastom indeksa potrošačkih cijena.

Prvenstveno definira novčanu podršku umirovljenicima, pripadnicima braniteljskih populacija, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima i predviđeno je da te kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom je zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, nalaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da je cilj bio da pomoć bude konkretna, dodajući da su u prethodnom razdoblju dokazali da su bili u mogućnosti prilagoditi se situacijama i promjenama koje su posljednjih godina bile negativne.

- Svjesni smo učinka neželjenih posljedica inflacije na naše stanovništvo iako ta inflacija ne djeluje na sve podjednako. Zato smo ovom uredbom prepoznali kategorije koje inflacija najviše pogađa - pojasnio je Novalić.

Uredba definira jednokratnu pomoć od 100 KM za 531.000 stanovnika od čega je najviše umirovljenika 378.000, zatim za 100.000 korisnika braniteljskih naknada te za 53.000 osoba s invaliditetom i civilne žrtve rata.

Pored toga, 10.000 obitelji koje su u stanju socijalne potrebe dobit će paket vrijedan oko 500 KM iz robnih rezervi, a dio Uredbe definira isplatu jedne prosječne plate do 1.080 KM bez plaćanja obveza.

Federalni premijer je najavio da je u tijeku rad na pripremi još jedne uredbe koja će se odnositi na podršku kada je u pitanju električna energija za stanovnike koji su iz socijalno ugrožene kategorije, a tu je i uredba koja će biti usmjerena na pomoć školarcima.

Prije ovoga bilo je reakcija na krizu jer su zamrznute marže na prehrambene proizvode, energetske derivate jer su se potrudili da cijena električne energije ne poraste ove godine za stanovništvo iako je za trećinu ispod proizvodne cijene te su date garancije da će to tako i ostati.

Sve ovo moguće je ostvariti, kaže Novalić, jer je rastao bruto društveni proizvod (BDP) i prihodi, kao i izvoz te broj uposlenih zbog čega je moguće servisirati potrebe koje su se pojavile tijekom inflacije.

Novalić podsjeća da je zaustavljen izvoz peleta i obradnog drveta, a ta mjera već ima rezultate budući da se snižava cijena peleta i obradnog drveta. Pozvao je i niže razine vlasti da osiguraju podršku ugroženim stanovnicima Federacije BiH za oblasti za koje su nadležni.

Vlada će uštedama kroz federalni proračun osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera predviđenih Uredbom.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ističe da postoji procedura kada je u pitanju isplata po 100 KM za spomenute kategorije te da to zahtjeva određene aktivnosti.

- Za umirovljenike, naknada će biti isplaćena uz isplatu mirovina za sedmi mjesec, a za ostale korisnike u roku od 60 dana - dodala je.

Govoreći o mogućnosti za poslodavce da pomognu uposlenicima, isplata je moguća do 31. prosinca.

- To je stvar poslodavaca i to je njihova dobra volja. Mogu isplatiti 1.800 KM, 100 KM ili 50 KM. Ne stvaramo nikome obvezu već ostavljamo mogućnost poslodavcima da lakše prebrodimo ovu situaciju - istakla je Milićević.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je također da jedna osoba može ostvariti samo jednom pravo na pomoć od 100 KM, bez obzira ima li to pravo po više osnova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?