sudac ukazao na slabosti

Vlada FBiH dokazima osporava sve navode iz zahtjeva Dunovića

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prihvatio je, glasajući u cjelini na današnjoj sjednici, zajedničku listu kandidata za novog predsjednika FBiH i dvoje potpredsjedavajućih, ali kada je glasano pojedinačn
05.11.2015.
u 06:45

Ministri iz DF-a su, nakon usvajanja uredbe, podnijeli ostavke na tadašnja mjesta ministara u Vladi Federacije

Ustavni sud Federacije BiH održao je javnu raspravu o zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, piše Večernji list BiH.

Neosnovani navodi

Dunović je Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. lipnja, a riječ je o "Uredbi o načinu imenovanja u javnim poduzećima u FBiH" koja je bila jedan od ključnih razloga zbog kojeg je Vlada Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu. Naime, ministri iz Demokratske fronte su, nakon usvajanja ove uredbe, podnijeli ostavke na mjesta ministara u Vladi FBiH, a predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je prije nedavne rekonstrukcije vlasti ostavku dva od četiri ministra, koliko je Demokratska fronta imala u organu entitetske vlasti. Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštovanje pravnog sustava u FBiH. S druge strane, ministri iz SDA i HDZ BiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH. Nakon što se Nedim Ademović, odvjetnik Dunovića, obratio Sudu sa zahtjevom da utvrdi povredu Ustava na način da je ovom uredbom derogirano pravo tadašnjeg ministra energetike, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića da vrši upravljanje kapitalom u elektroprivredama, predstavnica Vlade Meliha Mujezinović-Katana u obrazloženju je rekla kako su svi ti navodi neosnovani. Prije svega, kazala je kako je Dunovićev zahtjev upućen Sudu i prije nego što je uredba stupila na snagu.

Specifičnosti upravljanja

Vlada FBiH je donoseći uredbu kao pravnu osnovu koristila Zakon o Vladi FBiH koji daje pravo Vladi da upravlja imovinom Federacije. Također, Zakon o privatizaciji Vladi daje pravo upravljati neprivatiziranim kapitalom u javnim poduzećima. S druge strane, Zakon o električnoj energiji nije propisao nikakve specifičnosti upravljanja elektroprivredama, već se samo u jednoj odredbi spominju ovlasti, ali to nije upravljanje - kazala je Mujezinović-Katana. Sudac Ustavnog suda FBiH Sead Bahtijarević tijekom rasprave ukazao je na određene slabosti Dunovićeva zahtjeva te je njegovom odvjetniku uputio brojna pitanja kako bi se zahtjev dodatno objasnio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?