župa Prečistog Srca Marijina

Vjernička zajednica u Bijeljini proslavila patron

Foto: KT
1/2
22.08.2021.
u 18:13

Župa u Bijeljini ima 100-njak vjernika, a proslavi patrona nazočili su i hodočasnici iz Boća, Par Sela, Brčkog, Živinica, Husina i Morančana.

U župi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini, 22. kolovoza, na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice svega stvorenoga, proslavljen je patron ove vjerničke zajednice koja se nalazi na samom sjeveroistoku BiH.

Misu je predslavio župnik u Boću vlč. Filip Maršić u koncelebraciji bijeljinskog župnika vlč. Andreja Lukanovića, dekana Brčanskog dekanata i župnika u Brčkom preč. Damira Ivanovića te ravnatelja Caritasa u BiH mons. Tome Kneževića, javlja Nedjelja,.ba. 

Okupljene je na početku pozdravio vlč. Lukanović.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja vlč. Maršić je uputio prigodnu propovijed u kojoj je, između ostaloga, potaknuo nazočne da se ugledaju u Mariju i njezino Prečisto Srce, koja je čovjekova najveća zagovornica kod njezina sina i spasitelja Isusa Krista.

Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje u župnom dvorištu.

Župa u Bijeljini ima 100-njak vjernika, a proslavi patrona nazočili su i hodočasnici iz Boća, Par Sela, Brčkog, Živinica, Husina i Morančana.

Inače, bijeljinska ljepotica, koju je projektirao Josip pl. Vancaš, potpuno je obnovljena još krajem 2019. Također, važno je naglasiti kako ju je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u studenom 2015., zajedno sa župnim uredom, proglasilo nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tijekom kolovoza jedan od najstarijih sakralnih objekata u Semberiji izgrađen 1886. "presvučen" je u novo ruho. Tijekom obnove pažljivo su sačuvani stari elementi po kojima je ova crkva prepoznatljiva, ali je novim izgledom oživjela ljepotu graditeljstva čuvenog Vancaša.

Na kraju dodajmo kako je ovo prva crkva napravljena nakon obnove redovite crkvene hijerarhije u BiH 1881.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?