Radna verzija zakonskog rješenja dostavljena Venecijanskoj komisiji

Viši sud BiH osniva se Zakonom o sudovima BiH

pravosudje
13.10.2022.
u 10:48

- Viši sud na državnoj razini, kao drugostupanjska instancija, osniva se Zakonom o sudovima BiH, koji je tema mnogih radnih sastanaka u oblasti pravosuđa, tako i strukturnog dijaloga...- objasnili su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine, nakon višegodišnjeg rada na tekstu nacrta Zakona o sudovima BiH, radnu je verziju teksta tog zakona dostavilo Venecijanskoj komisiji s molbom da se razmatra na prvoj sljedećoj sjednici.

Također, nacrt Zakona o sudovima BiH dostavljen je relevantnim institucijama na davanje komentara i sugestija te se, u skladu s pravilima za konzultacije u izradi pravnih propisa, provode javne konzultacije, potvrđeno je za Fenu iz Ministarstva pravosuđa BiH.

Naime, riječ je o zakonu kojim je, među ostalim, predviđeno osnivanje višeg suda BiH kao drugostupanjske/prizivne instancije.

- Viši sud na državnoj razini, kao drugostupanjska instancija, osniva se Zakonom o sudovima BiH, koji je tema mnogih radnih sastanaka u oblasti pravosuđa, tako i strukturnog dijaloga... Tek po usvajanju navedenog zakona može se pristupiti faktičkom osnivanju suda jer su tek zakonom stvorene pretpostavke za njegovo osnivanje - objasnili su iz resornog ministarstva.

Kako iz Ministarstva nadalje navode, po dospijeću mišljenja Venecijanske komisije, kao i drugih mišljenja i eventualnih sugestija za unaprjeđenje predloženih rješenja, pristupit će se finalizaciji nacrta Zakona o sudovima BiH te njegovu dostavljanju u proceduru usvajanja.

Na upit u vezi s dinamikom usvajanja Zakona o sudovima BiH, iz Ministarstva pravosuđa BiH navode kako to ovisi o volji parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH te ističu da ovo ministarstvo čini sve da tekst nacrta zakona, usklađen s međunarodnim standardima, što prije uputi u proceduru usvajanja. •

Ključne riječi
Sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije