Pokazala laboratorijska analiza

Više od 200 mještana u Hadžićima otrovalo se vodom punom fekalija

12.08.2021.
u 07:05

Više od 200 mještana naselja Smucka u Hadžićima zatražilo je pomoć liječnika zbog probavnih tegoba. Otrovali su se zagađenom vodom! Pokazala je to analiza koju je uradio Zavod za javno zdravstvo Sarajevske županije. - Laboratorijska analiza pokazala je kontaminaciju bakterijama indikatorima fekalnoga zagađenja i na uzorku vode iz spremnika i na uzorcima vode kod krajnjih korisnika. Izdane su zdravstvene preporuke i preporučene korektivne mjere te su obaviještena nadležna tijela i institucije - kazao je za portal Avaza Zlatan Hamza, specijalist zdravstvene ekologije i higijene u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, piše Večernji list BiH. 

Salmonela najčešća

Naime, prije nekoliko dana u područnu ambulantu Tarčin Doma zdravlja Hadžići javilo se 209 građana iz hadžićkoga naselja Smucka s trbušnim tegobama i dijarejom te se posumnjalo da je uzrok konzumiranje vode iz lokalnih spremnika. Civilna zaštita je posredstvom svoje Službe za vodoopskrbu i asanaciju terena angažirala cisternu s pitkom vodom dok Zavod za javno zdravstvo SŽ-a ne izvrši analizu vode, naveli su tada iz Federalne uprave civilne zaštite. Slične tegobe zbog kojih su zatražili pomoć liječnika imalo je nedavno i više od stotinu stanovnika Busovače, a nakon pojave problema oglasili su se i iz JKP Komunalno Busovača.

- Obavještavamo korisnike gradske vodovodne mreže kako je voda higijenski neispravna i da je smiju koristiti samo kao tehnološku vodu - priopćeno je na stranici Komunalnog iz Busovače na Facebooku. Želučane tegobe i trovanja u ljetnim mjesecima nisu nimalo rijetka pojava, a na oprez stalno pozivaju i epidemiolozi.

Pravilno čuvanje namirnica

- Trovanje je često ljeti kao zimi gripa. Visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama u hrani, na radnim površinama i ostalim mjestima. Problem često može stvoriti i brza hrana, nedovoljno termički obrađena. U majonezi i pilećem mesu sporna je salmonela. U malim količinama ta bakterija ne predstavlja problem. No, ako majoneza, čiji je osnovni sastojak jaje, bude dulje na sobnoj temperaturi, salmonela se razmnožava i može prouzročiti probleme - objašnjavaju epidemiolozi. Kada je riječ o simptomima koji se javljaju trovanjem, to su povraćanje, povišena tjelesna temperatura, dijareja, malaksalost, grčevi u trbuhu, glavobolja i groznica. Stoga bi se svi s nekima od tih simptoma trebali javiti liječniku. Namirnice kod kojih se najbrže razmnožavaju bakterije i koje su označene kao visokorizične u ljetnim mjesecima su meso, jaja, riba, mlijeko te svi proizvodi koji se prave od njih. Upozorenja stručnjaka dolaze i kada je riječ o pravilnom čuvanju namirnica. Prema riječima nutricionista, temperatura zraka u hladnjaku treba biti najviše pet Celzijevih stupnjeva, u suprotnom, mogućnost da se namirnice pokvare i prije isteka roka puno je veća.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?