Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vijećnik Omerinović poručio da nema hrvatskog jezika u Bosni, oni koji ga govore, neka idu u Hrvatsku

- Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni biti. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski - dobacio je Zeliću vijećnik Semedin Omerinović
02. travnja 2021. u 07:44 4 komentara 6113 prikaza
Foto: Bug.ba
Pogledajte galeriju 1/2

Kako je Bugojno uistinu slika prostora u kojemu Hrvati u FBiH žive posljednjih 30 godina, potvrdilo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno kada je samostalnom vijećniku Semedinu Omerinoviću zasmetao hrvatski jezik kojim govore predsjedatelj Vijeća Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović.

Omerinović je, nakon što je “poselamio” predsjedatelja Zelića, a ovaj mu uzvratio kako on njega blagoslivlja, rekao kako ne razumije jezik kojim Zelić govori i kako mu je potreban prevoditelj, nakon čega je jasno poručio kako je “bosanski jedini jezik kojim se”, po njemu, “može govoriti u Bugojnu”.

- Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni biti. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski - dobacio je Zeliću vijećnik Semedin Omerinović koji, nakon istupanja iz Nezavisne liste djeluje kao samostalni vijećnik. Omerinovićeve zastrašujuće prijetnje izazvale su pljesak vijećnika SDP-a u OV-u Bugojno, stranke koja se inače diči svojom multietničnošću.

Vijećnici SDA prešutjeli su negiranje ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika iako su s vijećnicima HDZ-a BiH, kojima je ono osporeno, formirali većinu u Vijeću. Jedini koji su reagirali bili su oni kojima su uvrede i prijetnje upućene - predsjedatelj OV-a Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović koja je zatražila više poštovanja jednih prema drugima te podsjetila na ustavna prava konstitutivnih naroda u BiH, među kojima je i pravo na jezik.

- Nitko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu ne može osporiti korištenje jednog od Ustavom BiH zajamčenih prava, a to je pravo na jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna - jasno je poručila Pavlović koja nam je potvrdila kako će najvjerojatnije o tom događaju izvijestiti i Povjerenstvo za etička pitanja, ali i druge organizacije, domaće i međunarodne. Nakon ovakva njezina izlaganja, predsjednici Kluba Hrvata pokušalo se osporiti i pravo govoriti uime hrvatskoga naroda.

- Vi možete govoriti samo uime stranke koju predstavljate, a to je HDZ, nikako uime hrvatskog naroda - dobacivali su joj vijećnici jasno dajući do znanja kako oni BiH vide kao građansku državu jednog naroda.

- Ovo je država konstitutivnih naroda, a ne građanska, a Hrvati su jedan od triju konstitutivnih naroda koji bi trebali biti ravnopravni. Nitko mi nema pravo kazati kako sam ja manji domoljub od drugih. Ja sam, za razliku od mnogih, mogla otići, ali sam ostala živjeti u Bugojnu koji je i moj grad - poručila je Pavlović.

U tom istom Bugojnu, kao i okolnim mjestima, poput Uskoplja, vijećnik Omerinović, po zanimanju električar, odradio je brojne poslove, mnoge od njih i po narudžbi Hrvata. Njihov novac nikad mu nije zasmetao, niti mu je trebao prevoditelj, kažu neki od Hrvata Bugojna koji su zgroženi njegovim političkim djelovanjem i uvredama koje im je uputio “revoltiran” jezikom svojih sunarodnjaka koje bi poslao u Hrvatsku jer, eto, govore jednim od jezika konstitutivnih naroda zemlje koju Semedin Omerinović naziva Bosnom. •

 • Avatar micelj
  micelj:

  Zbog ovakvih isilovaca BiH nemoze daleko dogurati..

 • Avatar BosnaArgentina
  BosnaArgentina:

  Baš me začudilo da su usudio to reći onim kurčevitim, samosvojnim, opasnim, nacionalno preponosnim Hrvatima, sinovima bljeska i oluje, potomcima ponosnih nositelja prava iz Adhname...

 • I ja tebi:

  Bolesnik nezna dalje od vlastitog nosa .