U srijedu glasovanje

Vijeće ministara nema povjerenje Zastupničkog doma BiH, ali nije izvjesno da će se izabrati novo

23.07.2017.
u 21:00

“SNSD će glasovati za smjenu. Problem je SNSD-a što ne želi ući u Vijeće ministara. Ni u taj novi, ali ćemo glasovati da se ovaj saziv skine. Ja znam brojiti do 22 i nije to neki broj”. Tako je nedavno vrlo eksplicitno čelnik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio kako će se ponašati zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prigodom glasovanja o povjerenju Vijeću ministara koje je na dnevnome redu već predstojeće srijede, piše Večernji list BiH. Tada je, naime, na dnevnom redu Zastupničkog doma izvješće o radu za 2016. godinu koje uoči te sjednice nije dobilo potporu nekoliko parlamentarnih odbora.

24 zastupnika oporba

Još od ranije jasno je kako vlast, koju u Vijeću ministara čine ministri iz reda stranaka HNS-a, SDA, SBB-a i Saveza za promjene, nema većinu u Parlamentu. Potvrdilo se to prigodom glasovanja o nekoliko zakona i inicijativa, a da je Parlament od početka godine usvojio sam dva zakona koji su stigli iz Vijeća ministara. Tijesna je bila iznimno većina koja je podržavala Vijeće ministara, a sve je skliznulo u suprotnom smjeru kada su većinu napustila trojica nekadašnjih zastupnika koji sada djeluju kao neovisni blok - Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović. S tim raskolom u SDA izgubljena je potrebna potpora. S ovom trojkom, šestero SNSD-ovih zastupnika, troje SDP-ovaca, pet zastupnika iz Demokratske fronte te jednoga iz HDZ-a 1990., DNS-a, A-SDA i BPS-a, te očite oporbe SBB-a, ponajprije prema SDA-u dolazi se do 24 zastupnika, što je više nego dovoljno za rušenje izvješća o radu, ali i smjenu Vijeća ministara. Za razliku od Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u Domu naroda BiH odnosi bi mogli biti nešto kompliciraniji jer HDZ, SDA i SDS imaju čak devet od 15 izaslanika. Iz SDP-a odnosno Demokratske fronte najavili su kako će već u ponedjeljak odlučiti kako će se ponašati na sjednici Zastupničkog doma BiH, koja je zakazana za srijedu, 26. srpnja. Prema sadašnjim najavama, vjerojatno će biti upućena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara, odnosno nepovjerenja predsjedatelju Denisu Zvizdiću. Iz SDP-a su također eksplicite naveli da će Zastupnički dom u srijedu odbiti izvješće Vijeća ministara BiH jer je razina frustracija zastupnika dosegnula vrhunac. Pri tome su iz SDP-a izrazili očekivanje da Vijeće ministara samo podnese ostavku te da bi tek nakon toga mogla uslijediti inicijativa za njihovu smjenu. Na identičan se način postavio i Nezavisni blok koji predvodi Šepić.

“Žuti karton”

Oni zasigurno također neće dići ruke za aktualni saziv Vijeća ministara. 
Zakonski je uređeno da Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedatelja Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedatelju, Vijeće ministara daje ostavku u cijelosti, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedatelja i članova Vijeća ministara. Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara. Pri tome se mora provesti cijela procedura kao i prigodom uspostave Vijeća ministara. Gotovo je izgledno kako će Vijeća ministara BiH dobiti “žuti karton” kao sastavni dio predizborne kampanje koja je u BiH krenula na početku ove godine. Pri tome SDP ili DF neće u koaliciju sa SNSD-om, niti ta vladajuća stranaka u RS-u smatra da su ove stranke bilo kakva alternativa. Kriza vlasti koja je aktualna u posljednjoj godini nastavit će se i u izbornoj 2018. •​

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?