Pripreme za Uskrs

Veliki tjedan: Mnogi iz dijaspore stižu u rodni kraj

25.03.2024.
u 07:00

Veliki tjedan pred vratima, brojni će svoja radna mjesta od Hrvatske do Njemačke zamijeniti BiH

Veliki tjedan je počeo. Hrvati u BiH već se uvelike pripremaju za najveći kršćanski blagdan. Brojni će iz inozemstva doći doma za blagdane. Razgovarajući s njima, iz glasa se osjeti da željno iščekuju toplinu obiteljskog doma. Već za Veliki petak mnogi će doći kući, biti tu i za Veliku subotu i Uskrs, a onda za Uskrsni ponedjeljak natrag u svoja mjesta, na posao. To nam potvrđuje i sugovornik Mario, koji će Bavarsku, barem nakratko, zamijeniti rodnom Hercegovinom, objavio je Večernji list BiH.

Neizvjesnost vani

- Da je jednostavno doći, nije, ali da se ne propuštaju blagdani u svom domu, i to je istina. Njemačku trese ogromna kriza, mnogo poslova je obustavljeno jer nedostaje i radne snage, ali i sirovina jer zemlja je izvrsno funkcionirala dok nije bilo ratova, uvozilo se iz raznih zemalja svijeta, a ovdje se sklapalo finalni proizvod i slalo dalje u svijet. Sad je sve puno drukčije. Možda i prvi put za blagdane idemo kući s ogromnom neizvjesnošću jer ne znamo što će nas čekati po povratku. Međutim, ne treba se brinuti previše jer veliki su dani, a poruka ovog blagdana je da se ne bojimo; i u duhovnom smislu Krist je pobijedio i smrt i strah, zato ćemo i ove teške pregrmjeti nekako - priča nam sugovornik. Ipak, otkriva za Vecernji.ba da će namirnice za kućanstvo kupiti u Njemačkoj. - Hrana je jeftinija iz jednog jednostavnog razloga, što je veći izbor. Primjerice, ako u BiH imate samo jednu vrstu domaćih čokolada za kupiti, u Njemačkoj ih imate na desetke koje se nude po jako dobrim cijenama. Ono što također uzimam ovdje je tehnika. Cijene su niže nego u BiH, pa redovito nekom nešto iz obitelji zatreba, a ako se pokvari prije isteka jamstva, onda je prednost što je sve više vozača registriranih za rad na relaciji od BiH do Njemačke pa će uređaj doći do mene ako se nešto dogodi - priča nam sugovornik. Upravo će vozači na tim relacijama imati pune ruke posla idućeg tjedna, a kako nam otkrivaju, to i nije neka novost. - Počeo sam se baviti time nakon lockdowna, a razlog je osobne prirode. Imao sam najbliže članove obitelji koji nisu mogli doći kući onda kad je sve zaustavljeno, neke linije iz njihovih mjesta su ukinute. Također, došlo je do nestašice nekih potrepština. Svašta se događalo. I palo mi je napamet registrirati radnju i početi prometovati na relaciji BiH - Hrvatska - Njemačka. Da sad imam dva minibusa, ne znam bi li se moglo zadovoljiti neke potrebe jer praktički sam cijeli mjesec popunjen. Sate i sate provodim u vožnji, međutim, dobro se zaradi. Prema mojim informacijama, idućeg tjedna svi vozači koji imaju minibus popunjeni su gastarbajterima - priča nam sugovornik. Pitamo ga hoće li uskrsna košarica imalo pojeftiniti jer će se kupovati u Njemačkoj, a ne u BiH. - Sigurno je i to prednost. Mnogi mi kažu da je njemački Lidl jeftiniji nego onaj u Hrvatskoj. Iskreno, tek kad odem van, vidim koliko su kod nas proizvodi preskupi. A i sami smo krivi za to. Kod nas je malo toga domaćeg, pa evo, za Uskrs će nam trebati i mesa, i povrća, i voća, a pitanje je koliko ćemo kupiti domaćeg, a koliko iz uvoza - zaključuje sugovornik. A uskrsna košarica neće biti jeftina. Potrošit će se od 150 do 500 maraka, koliko iznose skromna i bogatija košarica. Ona vremena kad se za spomenutih 150 moglo sve kupiti i imati namirnica za cijeli mjesec, davna su prošlost, objavio je Večernji list BiH. Prošle godine najpoznatiji regionalni sindikalist Krešimir Sever iz Zagreba komentirao je upravo uskrsnu košaricu.

Najskromnije košarice skupe

- Jedino je najskuplja košarica u duhu tradicije i pokriva ono što bi u normalnim okolnostima trebalo biti dostupno svim građanima, srednja već pomalo odstupa od toga i traži neke kompromise, dok najskromnija omogućava najmanje dostojno obilježavanje što se tiče blagdanskog stola. Najskuplja obuhvaća najkvalitetniju ribu za Veliki petak, primjerice bakalar, uskrsnu šunku odnosno janjetinu ili teletinu, kolače i piće. Kod srednje košarice već se prave kompromisi, opredjeljujemo se za rolanu šunku u mrežici i jeftiniju ribu, odnosno odojak ili srednju kvalitetu mesa. Što se tiče najjeftinije, radi se mnogo ustupaka pa se uzima srdela kao najjeftinija, kokoš, lopatica te najskromnije piće i kolači - kazao je tada. Ove će godine do svih ovih namirnica biti još teže doći, a cjenovno su i najskromnije košarice postale skupe, objavio je Večernji list BiH. Stoga su ovog tjedna oči mnogih radnika uprte prema poslodavcima. Svjesni poteškoća radnika, mnogi su lani uveli uskrsnice, a ostaje nada da će se ti trendovi zadržati da se donekle olakša u ovom blagdanskom razdoblju. Ulazimo u svečan Veliki tjedan i unatoč tome što nam treba i tjelesne okrepe, na onu osnovnu, duhovnu, treba staviti fokus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?