nakon usvajanja u općoj skupštini un-a

Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozdravilo usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Veleposlanstvo SAD-a
23.05.2024.
u 18:25

Sjedinjene Države s ponosom su sponzorirale rezoluciju Opće skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, kojom se obilježava genocid u Srebrenici 1995. godine i pozdravljaju njezino usvajanje. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. još važnijim i hitnijim, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

- U Rezoluciji se ističe da se u i oko Srebrenice u srpnju 1995. dogodio genocid, što je neosporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza. Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne dodjeljuje kolektivnu odgovornost nijednoj skupini ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obvezu priznati činjenice, poučavati istinu, odati počast žrtvama, podržati stalne napore da se žrtve pronađu i identificiraju, te kazneno goniti počinitelje. Ovi su koraci ključni za pomirenje - navode iz Veleposlanstva SAD-a u BiH. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?