IT sektor u BiH ubrzano raste i generira stotine milijuna KM

16.06.2024.
u 17:00

Prema istraživanjima i statističkim pokazateljima, neke od najvećih industrija u BiH uključuju rudarstvo, metalurgiju, poljoprivredu, turizam i IT. U rudarstvu značajni resursi uključuju željeznu rudu, bakar, olovo, boksit, cink i lignit, a jedan od podsektora rudarskog sektora je metalska industrija.

Kad je poljoprivreda u pitanju, gotovo polovina stanovništva živi u ruralnim područjima. Za ekonomiju zemlje važan je i turizam. Što se tiče IT sektora, on u Bosni i Hercegovini doživljava brz rast u posljednjih nekoliko godina. Analiza IT sektora pokazala je da je ovo jedno od najbrže rastućih polja ekonomije s ukupnim rastom od 72% u posljednjih pet godina. Trenutačno ovaj sektor doprinosi s oko 75 milijuna eura ukupnom BDP-u.

Sektor IT-a je prepoznat kao pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije.

Trenutačno ovaj sektor u Bosni i Hercegovini generira oko 500 milijuna KM godišnje, a zaposleni imaju prosječnu plaću koja je značajno viša od nacionalnog prosjeka. Također, sektor softverskog razvoja u BiH je poznat po visokokvalitetnoj, pristupačnoj radnoj snazi i nekoliko uspješnih tvrtki. Kao i druge zemlje u regiji, tehnološke tvrtke su gotovo isključivo fokusirane na outsourcing, sa stalnom potražnjom od međunarodnih klijenata. Postoji mnogo IT tvrtki specijaliziranih za softverski razvoj, uključujući razvoj mobilnih aplikacija, blockchain, IoT razvoj, kibernetičku sigurnost i tako dalje. Startup scena u IT sektoru ove zemlje je u porastu.

Iako je ekosustav startupa i poduzetništva još uvijek u ranoj fazi razvoja, primjetan je porast programa usmjerenih na podršku mladim poduzetnicima, a IT industrija, kao što smo napomenuli, doživljava brz rast. Razni pioniri startupa i entuzijasti već su prepoznali poduzetnički potencijal države i stvaraju startup ekosustav. Dugoročno, sve industrije imaju potencijal za još brži razvoj, no pitanje je hoće li BiH to znati do kraja iskoristiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije