koalicija se ogladila

Trojka poziva na hitno usvajanje državnog proračuna i na podršku OHR-u

Trojka
Fena
15.06.2024.
u 17:31

Kako se navodi, u zadnjih godinu dana napravljen je značajan broj unutrašnjih reformi koje su usuglašene i koje predstavljaju veći napredak države nego u proteklih deset godina prethodne vla

U svjetlu posljednjih događaja, Trojka izražava punu podršku radu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao temeljne institucije Daytonskog sporazuma i najznačajnijeg formalnog društvenog autoriteta i korektiva, priopćeno je iz ove koalicije.

U priopćenju Trojke navodi se da svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS.

Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu.

Indikativno je da ovakve informacije dolaze u vrijeme kada se najavljuje neustavno tzv. vraćanje nadležnosti entitetima, u kojim slučajevima mora reagirati OHR.

Iz Trojke napominju kako je zahvaljujući Odluci visokog predstavnika došlo do najznačajnijeg iskoraka u demokratizaciji izbornog procesa od osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

- Iako žalimo što izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene kao rezultat unutarnjeg dogovora, to ne umanjuje značaj i nužnost izmjena koje su stupile na snagu. OHR jeste dio pravnog poretka ove države upravo kao institut koji ima ulogu da poduzme korake ka uspostavi demokratskog društva onda kada je to onemogućeno kroz domaće institucije destruktivnim djelovanjem pojedinih struktura unutarnjeg poretka. Izmjenama Izbornog zakona BiH vraćen je integritet i vjera u institut poštenih izbora čiji rezultat mora biti odraz istinske volje glasača, što je osnovni princip demokracije - stoji u priopćenju.

Kako se navodi, u zadnjih godinu dana napravljen je značajan broj unutrašnjih reformi koje su usuglašene i koje predstavljaju veći napredak države nego u proteklih deset godina prethodne vlasti, kako je to prepoznala i predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

S tim u vezi, pozivaju partnere na državnomj razini na hitno usvajanje državnog proračuna, kao ključnog preduvjeta za pristupanje financijskom bazenu od milijarde KM pristupnih fondova. Za usvajanje proračunanema prepreke, a sva druga otvorena pitanja raspodjele sredstava mogu biti predmetom dogovora u skladu sa zakonom i po precizno utvrđenim metodološkim principima. Jedan od preduvjeta za to je i stabilizacija institucija, okončanje procesa imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH. Također, ključno je fokusiranje entiteta na međusobnu suradnju i podršku državi na putu ka EU, što je njihova ustavna obveza, što podrazumijeva obustavu svih antidaytonskih, separatističkih inicijativa.

- Pozivamo sve činitelje internacionalnog poretka, a naročitoosobito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikuliraju poruke nedvosmislene podrške OHR-u. U trenutnim okolnostima, presudno je da precizno identificiraju i prepoznaju sve one koji doprinose EU putu države, kao i one koji usporavaju i sprečavaju dalji razvoj države i destabilizuju prilike u zemlji i regiji - navodi se u priopćenju Trojke.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije