Regionalna ABA 2 liga od sljedeće sezone mijenja sustav natjecanja

Natjecat će se 16 klubova podijeljenih u 4 skupine

16.06.2024.
u 16:42

Prema najavama iz čelništva regionalne košarkaške ABA 2 lige, od sljedeće sezone mijenjat će sustav natjecanju u drugoj regionalnoj ABA ligi.

Prema još nepotvrđenim stajalištima, regionalna ABA 2 liga će, umjesto dosadašnjih četrnaest, imati šesnaest klubova podijeljenih u četiri skupine.

Tako bi se odustalo od aktualnog sustava natjecanja u kojem su klubovi u regularnoj sezoni igrali 13 kola po načelu svatko sa svakim jednokružno putem turnira, koji su organizirani u nekoliko gradova. Nakon toga slijedila je nokaut faza (četvrtfinale, polufinale, finale) na dvije dobivene utakmice.

Novi prijedlog
Regionalna ABA 2 liga kao sustav natjecanja započela je u sezoni 2017./2018., kada se odvijao ligaški dio natjecanja. Epidemijom koronavirusa odustalo se od takvog sustava i igralo se turnirski u više gradova, a najčešće u Širokom Brijegu, Čajetini u Srbiji, Sarajevu, Banjoj Luci, Novom Sadu i Subotici.

Prema novom prijedlogu, turnirski sustav zamijenila bi skupna faza natjecanja u kojoj bi šesnaest klubova bilo podijeljeno u četiri skupine. U drugoj fazi napravile bi se nove skupine prije play-offa za prvaka. Uz Široki i banjolučki Borac, koji su to pravo izborili rezultatom u prvenstvu Bosne i Hercegovine, pozivnicu za taj rang regionalnog natjecanja najvjerojatnije dobit će Bosna Meridianbet iz Sarajeva, trećeplasirana iz nedavno završenog prvenstvenog natjecanja.

U predstojećem prvenstvu ABA 2 lige u kojoj će biti šesnaest klubova načelo popune ostalo bi isto. Svaki od šest košarkaških saveza dat će po dva predstavnika, dok će preostala četiri mjesta biti popunjena pozivnicama koje će klubovi morati platiti po 25 tisuća eura. Najbliži pozivnicama su: Bosna Meridianbet, Vršac, Tivat i Rabotnički.

Ako netko od ovih klubova odustane, na njihova mjesta pretendirat će Sloboda Užice, Sloboda Tuzla, Radnički Kragujevac, Šenčur, Šibenka i Herceg Novi. Nakon završetka natjecanja po skupinama iz svake će se skupine po dvije najbolje plasirati među osam najboljih, nakon čega slijedi play-off i borba za prvaka i plasman u najjaču regionalnu ABA 2 ligu.

Ovogodišnji pobjednik regionalne ABA 2 lige postao je Spartak iz Subotice kojem će se, uz standardne sudionike, prvi put pridružiti i arapski Dubai, koji je pristao boardu lige uplatiti značajna financijska sredstva.

Dva predstavnika
U drugoj regionalnoj ABA 2 ligi svaki košarkaški savez dat će po dva predstavnika. Široki i Borac predstavljat će Bosnu i Hercegovinu, Cedevita Junior i Dinamo Zagreb Hrvatsku.

Sjevernu Makedoniju će predstavljati MZT iz Skoplja i Pelister iz Bitole. Slovenija će također imati dva predstavnika - Helios iz Domžala i Iliriju iz Ljubljane. Podgorica i Sutjeska iz Nišića bit će predstavnici Crne Gore, a Vojvodina iz Novog Sada i Zlatibor iz Čajetine Srbiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije