Pomoćnik američkog državnog tajnika

Važan posjet američkog diplomata Jamesa O'Briena BiH

James O'Brien
02.02.2024.
u 07:40

James O'Brien u BiH dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u ožujku dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU

Pomoćnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za europske i euroazijske poslove James O'Brien stigao je sinoć u službeni posjet BiH gdje će danas, osim sastanaka s dužnosnicima, u Sarajevu na Fakultetu političkih znanosti imati i predavanje o temi "Odnosi SAD-a i BiH".

Ranije je uputio potporu približavanju zemalja zapadnoga Balkana te ocijenio kako su umorne od obećanja da će jednoga dana postati članice Europske unije.

O'Brien u BiH dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i svojevrsne neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u ožujku dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europsku uniju, prenio je Klix.

Inače, O'Brien stiže u novoj ulozi koju je preuzeo u listopadu prošle godine kao osoba zadužena za europske poslove uime SAD-a. Riječ je o diplomatu koji nesumnjivo poznaje prilike u BiH, a samo u posljednjih nekoliko mjeseci više je puta komentirao određene procese, a prije svega izjave Milorada Dodika.

Za Dodika pomoćnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za europske i euroazijske poslove James O'Brien kaže da pokušava skrenuti pozornost s važnih problema za koje se nada kako će se vlasti pozabaviti u idućem razdoblju.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju kaže da kada Dodik govori o secesiji, istodobno odbacuje Daytonski mirovni sporazum, dodavši kako je bio uključen u izradu Ustava zemlje. - To je besmislica i protuustavno - rekao je O'Brien.

Odbacujući Dodikove želje za odcjepljenjem, O'Brien je rekao kako institucije trebaju biti funkcionalne kako su i dizajnirane i da političari rade na postizanju rezultata ili snose odgovornost za neuspjeh, prenosi Klix. Prije ove dužnosti James O'Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta. Prije O'Briena u različitim ulogama BiH su prethodnih godina posjećivali i s bh. dužnosnicima razgovarali Gabriel Escobar, Matthew Palmer i Derek Chollet. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?