Strah od bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini zaorao vrtove

Uzgajivači presadnica zadovoljni sezonom

10.06.2022.
u 16:09

Ovih dana na prilazu veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine ostao je samo jedan proizvođač presada koji je tu praktički tijekom cijele godine, a u ponudi su mu samo raštika, zelena salata i po koji kupus, piše Večernji list BiH.

Rasprodani materijal

Posjetili smo i oba veća proizvođača presadnica povrća - Poljoprivrednu zadrugu "Sunce" u Nerezima i tvrtku "Adria Histhil" u Gabeli. Svugdje ista slika, na veletržnici već desetak dana nema individualnih proizvođača presadnica - zbog rasprodanog sadnog materijala, a u pogonima Zadruge "Sunce" kupce koji kasne sa sadnjom čekaju tek manje količine presada. Direktor Dragan Dadić ne krije zadovoljstvo:

- Sezona nije bila laka jer su dosta dugo sadnju povrća odlagali bura i niske temperature, međutim, kad je krenulo, pred pogonom se stvarao red od pedesetak metara. Bilo je povećanih troškova zbog zadržavanja robe koju zbog hladnog vremena kupci nisu mogli preuzeti, pa smo neplanirano pokrili još jedan plastenik, povećih troškova zbog duljeg razdoblja grijanja i rasta cijena goriva, međutim, kada se proizvedeno rasproda nema razloga nezadovoljstvu - kaže ing. Dadić.

Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje tvrtke "Adria Histhil" najvećeg proizvođača presadnica povrća u regiji, u izjavi za "Večernjak" prije nepunih mjesec dana, ustvrdio je kako je potražnja za sadnim materijalom na domaćem tržištu "porasla za desetak posto u odnosu na prošlu godinu". Borovac je konstatirao kako su ljudi unatoč "enormnom poskupljenju repromaterijala, posebice goriva i umjetnih gnojiva, pronašli rezerve i zasadili veće površine nego prije godinu dana".

Strah od nestašice

Treba reći da su zbog slabog starta, čemu je kumovalo hladno vrijeme, individualni proizvođači presada, a takvih je na čapljinskom području nekoliko desetaka, u ožujku bili zabrinuti. Jedan od njih Pero Spajić iz Struga kod Čapljine, koji je za sezonu, kako nam je u ožujku rekao, pripremio oko 150.000 presadnica, s razlogom je bio zabrinut. Međutim, Pero, kako nam rekoše stalni prodavači na veletržnici, nema već danima, što je dokaz da je proizvedeno i prodao.

Dva su čimbenika dobre sezone za proizvođače presadnica, glavni i osnovni - strah od nestašica hrane nakon rata u Ukrajini. U prošle dvije godine saveznik proizvođačima bio je COVID-19, zbog kojega su se građani sjetili okućnica, dok im je ove godine saveznik bio rat u Europi.

Na tom strahu od nedostatka hrane profitirali su proizvođači presadnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije