Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uz pčelinje proizvode razvijati apiturizam i u Hercegovini

Imali smo prigodu upoznati se s nekim novinama, kao što su punionice meda za male pčelare, načinima organizacije i funkcioniranja njihovih udruga pčelara - kazao je Cvitanović
18. lipnja 2022. u 08:50 0 komentara 96 prikaza

Izaslanstvo Saveza pčelara "Kadulja" iz Ljubuškog, u sastavu Slaven Cvitanović, predsjednik, Mariofil Rupčić, dopredsjednik, Dobro Zovko, tajnik, i Zvonko Barišić, savjetnik za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu ZHŽ-a, vratilo se iz posjeta Slavoniji, piše Večernji list BiH.

Među domaćinima bio je i Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednik PS Vukovarsko-srijemske županije, pčelar hercegovačkih korijena iz Cerića kod Vinkovaca.

Talijani daleko odmaknuli

- Imali smo prigodu upoznati se s nekim novinama, kao što su punionice meda za male pčelare, načinima organizacije i funkcioniranja njihovih udruga pčelara. Udruge pčelara u Slavoniji organiziraju tečajeve za organoleptičko ocjenjivanje meda, tečajeve apiterapije i apiturizma. Neke od stvari koje smo čuli za nas su novine koje ćemo u perspektivi realizirati na području koje pokriva PS "Kadulja" - kazao je Cvitanović. Sudjelovali su u radu tribine "Mogućnosti unaprjeđenja pčelarske proizvodnje suradnjom pčelarskih saveza". Za ovdašnje pčelare posebno zanimljivo moglo bi biti iskustvo otvaranja prve punionice meda po HACCP standardu u Vukovarsko-srijemskoj županiji tvrtke Api Green.

- Registrirani pčelari nakon otvaranja punionice meda mogu potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka. To je put i za povećanje broja košnica - kazao je Ivan Dumenčić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar '91. Zanimljive su bile i teme - apiterapije i apiturizma.

Naziv apiterapija najjednostavnije se može razložiti kao - pčelinji proizvodi u funkciji poboljšanja zdravlja. Inače, oni se ne smatraju ljekovitima nego su dodatak prehrani koji pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Sama riječ apiturizam podrazumijeva simbiozu pčelarstva i turizma. Primjerice, Talijani su otišli toliko daleko da prave sobe za turiste u obliku pčelinjeg saća.

Planovi za suradnju

Održan je i radni sastanak s Andrijom Matićem, pročelnikom Odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, kojeg su upoznali s radom i planovima za daljnju suradnju. • 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.