Staša Košarac

Ušlo se u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

meso
27.02.2021.
u 13:58

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Europska komisija dostavila BiH procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište EU, s dodatnim preporukama koje je potrebno ispuniti u narednom razdoblju. 

- To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. To je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike jer otvaranje potentnog europskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta - poručio je Košarac.

Pozdravio je postignuti napredak u pregovorima s Europskom komisijom, naglasivši da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno završena nakon što je BiH u listopadu prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika. 

Košarac je pozvao nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka. One se odnose na ispunjavanje uvjeta u vezi s javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

- To su uvjeti koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u ovisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole - rekao je Košarac.

Podržao je aktivnost institucija na svim razinama vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model suradnje i koordinacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

- U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti europsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uvjete da svedemo na minimum tržišne viškove, nastale usljed pandemije koronavirusa - zaključio je Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije