Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Unatoč želji, nemoguće je napraviti majorizaciju

23. lipnja 2020. u 21:00 0 komentara 1512 prikaza

Je li Federacija Bosne i Hercegovine ušla u novu, još zamršeniju političku situaciju, opravdano je pitanje nakon što je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije došlo do izbora rukovodstva u Klubu srpskog naroda. Ovaj Klub dulje vremena prate problemi popunjenosti, kao i rukovodstva, no izgleda kako se preko ovoga Kluba SDP BiH želi postati dio parlamentarne većine.

Idući potezi

Naime, Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrao je rukovodstvo kojim će predsjedati Slađan Ilić iz SDP-a BiH, dok će njegova zamjenica biti Daliborka Milović iz Liberalne stranke.

Većinu u Zastupničkom domu otprilike već godinu dana čine HDZ - HNS, SDA, SBB i DF, međutim, ona postoji samo na papiru. Naime, upravo su DF i SBB tražili smjenu Vlade, odnosno ključnih kadrova zbog afere “Respiratori”.

Za zastupnike iz SBB-a i DF-a Vlada Federacije BiH ne uživa njihovu podršku, a to su pokazali i tijekom glasovanja na Zastupničkom domu kada su podržali inicijativu SDP-a i drugih stranaka oporbe. SDP je najavio kako će ovo pitanje pokrenuti u Domu naroda te su izrazili nadu da će, ako se ne sazove sjednica Doma naroda s temom smjene Vlade, klubovi Srba i Bošnjaka pokrenuti izbor nove Vlade. No, za takvo što oni, jednostavno, nemaju političke snage jer je nakon izbora 2018. godine tadašnje Središnje izborno povjerenstvo donijelo formulu o popuni klubova kojom su bošnjačke stranke ostale bez jednog Hrvata u Klubu hrvatskog naroda, tako da nemaju potrebnih šest izaslanika za pokretanje izbora nove Vlade bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda Ivo Tadić u izjavi za Večernji list kaže kako treba vidjeti u kojem će smjeru sada situacija ići, odnosno hoće li ove stranke sada izabrati dopredsjedatelja Doma naroda. No, poručio je kako je u ovom trenutku jedno sigurno - oni, jednostavno, nemaju mogućnost izabrati predsjednika Federacije, a samim time i novu nelegitimnu Vladu.

Tadić je naveo kako su imali namjeru jer su nakon prošlih općih izbora bili izabrali predsjedatelja Zastupničkog doma, a namjeravali su isto i u Domu naroda. Ključ je, podsjeća Tadić, upravo bio u Zeničko-dobojskoj županiji, iz koje su se do izbora 2018. godine birala dvojica Hrvata, a bošnjačke stranke u tom slučaju mogle bi imati jednog svojeg te doći tako do brojke od šest, što je dovoljno za pokrenuti izbor predsjednika FBiH. Međutim, budući da je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo kako iz Zeničko-dobojske županije ide jedan Hrvat, plan za novu majorizaciju je propao te su bošnjačke stranke ostale na pet Hrvata, što je nedovoljno.

Popunjavanje SIP-a

“To je sigurno, oni ne mogu izabrati predsjednika Federacije kao šefa izvršne vlasti”, naglasio je Tadić. S druge strane, on je ukazao na situaciju u Klubu srpskog naroda, objasnivši kako gotovo sve srpske izaslanike biraju predstavnici drugog naroda. Ipak, s obzirom na način na koji je izvršeno popunjavanje novog Središnjeg izbornog povjerenstva, ostaje opasnost da se plan nove majorizacije provede na izborima 2022. godine. Novi sastav SIP-a mogao bi, a to se već nagovijestilo, inzistirati da se kod buduće popune federalnog Doma naroda inzistira na popisu iz 1991.

To bi, zapravo, ponovno otvorilo mogućnost za majorizaciju kroz Dom naroda jer bi bošnjačke stranke tako mogle uspjeti u namjeri izbora šest svojih izaslanika u Klub Hrvata.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.