Logoraši postaju žrtve

Umjesto odštete, moraju platiti sudske troškove, oduzimaju im i imovinu

16.05.2017.
u 07:00

Bivši logoraši, kako oni iz RS-a tako i iz Federacije BiH, suočeni su ne samo s otežavajućim okolnostima prilikom naplate odštete nego su i po odlukama domaćeg pravosuđa dovedeni u situaciju da plaćaju enormne iznose sudskih troškova nakon što njihove tužbe budu odbijene na redovitim, nižim sudovima.

Tisuće maraka troškova

Oko 30.000 ratnih logoraša tražilo je i odštetu za proživljenu torturu, i to najviše u Republici Srpskoj, no sudovi ih u najvećem broju slučajeva odbijaju, tvrdeći kako je riječ o zastari. Umjesto odštete, ratni logoraši moraju platiti sudske troškove, pri čemu im sudovi oduzimaju i imovinu. “Čini mi se da su sada teža vremena nego onda jer toliko godina poslije rata nama na tužbu dolaze sudski troškovi. Meni je od Općinskog pravobraniteljstva došla odluka da platim 2700 KM, a od Osnovnog suda Banja Luka negdje oko 5500 KM. Nisam jedini i govorim uime desetaka tisuća logoraša kojima se to događa. U entitetu RS se, nažalost, moram to reći, događa novi genocid jer naplate se vrše tako što sudski policajci ulaze u kuće i uzimaju stvari koje su za prodaju, čak i stoku odvode iz staja, dok je u federalnom dijelu nešto drugačije. Nama dolaze administrativne zabrane i ljudi su pred slomom živaca, kazao je za vijesti.ba Mirsad Gavranović, bivši logoraš logora Batkovići kod Bijeljine u kojem je proveo pet mjeseci i 23 dana. Profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić smatra da je riječ o potpuno neprihvatljivoj praksi i odluci Ustavnog suda, kojom se uskraćuju prava žrtava. Begić naglašava kako naplata odštete ne može zastarjeti jer prethodno, po međunarodnom pravu, ne postoji zastara za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Iako je BiH potpisnica svih međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, sve ove godine nije u stanju pobrinuti se o toj kategoriji. Ono što predstavlja apsurd je da su nekadašnji logoraši na osnovi dokumentacije o zatočenju svoja prava ostvarili u svim europskim zemljama i Americi. Do sada najpoznatija izrečena pravomoćna presuda je iz Okružnog suda u New Yorku kojom je za 10 žena, žrtava prijedorskih logora, u presudi protiv Radovana Karadžića, dodijeljeno ukupno 745 milijuna dolara.

Rezultat politike

Anđelko Kvesić, predsjednik Udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, kaže kako je riječ o izravnom rezultatu politike. “Sadašnji politički lideri u vrijeme kada se vodio rat imali su jednu od odgovornosti - zapovjednu ili onu da su upravljali logorima, odnosno da su znali, a da nisu ništa poduzeli. I normalno je da će oni, ako budu priznati logori i naknada nematerijalne štete za boravak u njima, morati odgovarati po jednom od ta tri uzroka”, kazao je za Al Jazeeru Kvesić. 

Ključne riječi

Komentara 1

FO
foco
08:11 16.05.2017.

Samo fali da i mi koji smo učestvovali u NOR 91-95 počnemo dobijati tužbe od nazovi naše "države" zbog učešća u odbrani pa da se slika zaokruži.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?