Nasilje sve prisutnije među mladima

Učenika devetog razreda pretukao vršnjak, zadobio ozljedu glave

storyeditor/2022-12-01/698_shutterstock-1176066502_f.jpg
02.12.2022.
u 15:18

Agresivno ponašanje u školama u Bosni i Hercegovini nije pojava novijeg datuma, piše Večernji list BiH. Povijest bilježi da je razdoblje školovanja uvijek bilo povezano s agresivnošću. No, problem je što ta agresivnost gotovo svakodnevno izlazi na vidjelo i sve češće se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju brutalne snimke nasilja djece nad vršnjacima.

Ostao na liječenju

Tako sve češće čitamo naslove poput: "Pretučen učenik osnovne škole", "Djevojčice se krvnički tukle, vršnjaci navijali", "Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u školi, policija i hitna izišle na teren", a posljednji takav je "Novi sukob među osnovcima u Banjoj Luci: pretučen učenik devetog razreda". Prema pisanju Glasa Srpske, učenik devetog razreda u banjolučkom naselju Lauš pretučen je i ostavljen na ulazu u dvorište škole. Sve se dogodilo kasno navečer 29. studenoga, a kako piše navedeni medij, žrtvu je napao vršnjak u dvorištu škole, teško pretukao i oborio na zemlju. Ozlijeđeni dječak je pronađen navodno u besvjesnom stanju te je prevezen u Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske. Kako su Glasu Srpske rekli u UKC, ne navodeći ime ozlijeđenog, učenik je zadobio ozljedu glave i stabilnog je zdravstvenog stanja. - Prema podacima Klinike za dječju kirurgiju, pacijent je zadobio ozljedu glave, zbrinut je, dijagnostički obrađen i stabilnog je zdravstvenog stanja. Ostaje na daljnjem bolničkom liječenju i praćenju u ovoj klinici - rekli su za Glas Srpske u UKC-u. Ravnatelj OŠ "Sveti Sava" Miroslav Popržen potvrdio je za Glas Srpske da su se nakon nastave potukla dva učenika u dvorištu škole. - Odmah po saznanju poduzeli smo sve nužne mjere i obavijestili policiju i Centar za socijalni rad. Škola će poduzeti sve u skladu sa zakonom da se ovakve stvari spriječe i ovaj slučaj završi na najbolji mogući način - rekao je Popržen. U Policijskoj upravi Banja Luka potvrdili su kako im je prijavljeno da je ozlijeđen učenik devetog razreda u banjolučkom naselju Lauš te da je obavljen očevid. - O svemu je obaviješten dežurni tužitelj za maloljetnike Okružnog tužiteljstva Banje Luke. Tužitelj je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja - rekli su u PU Banje Luke. Ovo je drugi slučaj nasilja među učenicima u Banjoj Luci u posljednjih nekoliko dana. Naime, četrnaestogodišnji učenik Osnovne škole "Ivo Andrić" pretučen je sedam dana prije. Njega je nakon nastave pričekalo oko 20 srednjoškolaca koji su ga okružili i odvojili od prijatelja dok ga je jedan napadač tukao. Sve se, kako piše navedeni medij, dogodilo zbog ranijih razmirica između dvaju maloljetnika.

Razvoj djeteta

Specijalist traumatske psihologije dr. sc. Marko Romić za Večernji list nedavno je kazao kako je obitelj stup svega te da se upravo u obitelji događaju najvažnije stvari za razvoj čovjeka koje su ključne od najranije dobi. - Nasilna ponašanja unutar obitelji najviše se odražavaju na djecu jer ona vide model takvog ponašanja među najbližima ili im se na neki neizravan način govori da nasiljem mogu ostvariti svoj cilj - kazao je Romić. Iako je vršnjačko i uopće nasilje nad mladima umnogome pomaknuto s fizičkog na verbalno i uznemiravanje putem interneta, Bosna i Hercegovina još uvijek nema jedinstven registar o djeci žrtvama nasilja. Zbog toga je svaka aktivnost škole i nevladina sektora da unaprijedi stanje važna. Neka istraživanja, poput onoga koje je proveo Univerzitet u Tuzli, pokazuju da je 69 posto mladih uzrasta od 15 do 19 godina bilo izloženo određenom obliku nasilja. Nešto manji postotak, oko 55 posto, djece uzrasta od dvije do 14 godina imao je iskustva s vršnjačkim nasiljem, pokazalo je istraživanje UNICEF-a. Unatoč tome, Bosna i Hercegovina još nema jedinstven registar o djeci žrtvama nasilja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije