zaštitnik hrvatskog naroda

U župnoj crkvi u Orašju blagoslovljen kip sv. Josipa

11.06.2021.
u 21:28

Vjernici u župi Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju svečanom svetom misom proslavili su svetog Josipa, zaštitnika Domovine, kao spomendan na 10. lipnja 1687. godine kada je Hrvatski Sabor izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Završetak pobožnosti velikom svecu bio je u znaku misnog slavlja koje je predvodio don. Hrvoje Kalem, svećenik Vrhbosanske Nadbiskupije i profesor fundamentalne teologije na KBF-u u Sarajevu koji je istaknuo kako danas više nego ikada postoji potreba našeg naroda, koji je kroz svoju povijest nadživio mnoge teškoće oko svoga suvereniteta, za molitvu Bogu i
utjecanje na zagovor svom velikom zaštitniku i zagovorniku Svetom Josipu.

Don. Kalem je pojasnio kako je upravo tim povodom i posjetio Orašje i u župnoj crkvi nakon misnog slavlja blagoslovio kip sv. Josipa, koji je izložen na javno štovanje vjernog puka. U svojoj propovijedi don Hrvoje Kalem je vjernicima pokušao približiti vezu Božje riječi i Svetog Josipa, od kojeg se može naučiti kako se odnositi prema Božjoj riječi. 

– Potrebno je dopustiti svakoj Božjoj riječi i Isusu da prodre u naš život i da ga mi uobličimo Božjoj riječi, upravo kako je to učinio Sv. Josip. Naši biskupi su također na razini Biskupske konferencije BiH ovu godinu proglasili Godinom Božje riječi, kazao je uz ostalo don Kalem.

Molitvena nakana za hrvatski narod

Kako bi pojasnio ovaj datum, župnik fra Bono Kovačević je vjernicima iznio zanimljive podatke u kojima se navodi kako je prije točno 334 godine Hrvatski sabor na svom zasjedanju, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. 

Fra Bono, je naglasio kako su vjernici u ovoj mladoj župnoj zajednici u Orašju započeli 17. siječnja ove godine obilježavanje Godine svetog Josipa, koju je proglasio Papa Franjo na razini sveopće crkve. 

- U srijedu 26. svibnja završili smo Veliku pobožnost svetom Josipu od 19 srijeda. Budući se približavao blagdan sv. Josipa
zaštitnika hrvatskog naroda, naredne dvije srijede (2. i 9. lipnja), naša molitvena nakana bila je za naš hrvatski narod u Domovini BiH i Hrvatskoj i diljem čitavog svijeta gdje Hrvati žive i rade kao narod, istaknuo je fra Bono i dodao: - Kroz tih 19 srijeda i pobožnost svetom Josipu molitvom krunice, litanijama i prigodnim molitvama u njegovu čast, povezali smo tri Josipove svetkovine: 19. ožujka Sv. Josip zaručnik Bl. Djevice Marije, 1. svibnja: Sv. Josip radnik i 10. lipnja – Sv. Josip, glavni zaštitnik Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?