U osnovnoj školi "Mostarsko blato" obilježeno 140 godina školstva u Blatu te 50 godina rada škole

U školi "Biograci" sve je suvremeno i novo

08.06.2022.
u 19:10

U školskom ljetopisu piše da je škola 1972. godine imala 747 učenika. Nažalost, danas ih ima samo 259...

Ovih dana, kao i godinama unazad, Osnovna škola Biograci tradicionalno slavi svoj Dan škole, piše Večernji list BiH. Ali, ove godine u Biogracima i cijelom Mostarskom blatu obilježava se veliki prosvjetni jubilej...

Kako je sve počelo

- Godina 1882. godina je prvih pionirskih dana školstva u ovom kraju. Do tada je u puku vladala potpuna nepismenost - takve su bile prilike pod vlašću Turaka. Te godine počinje uspostava pismenosti u ovim krajevima, za što je zaslužna nova austrougarska vlast. Ta se vlast trudila koliko-toliko opismeniti narod. Nije to bilo nimalo lako u uvjetima koji su tada vladali. Nije bilo nikakvih školskih objekata, ali ni učitelja, pa se improviziralo. Učitelji su bili rijetki pismeni ljudi, većinom razni austrougarski činovnici. Umjesto u učionicama, radilo se i učilo po privatnim kućama mještana, kaže Stanko Milićević, ravnatelj Osnovne škole Biograci.

- Bilo je onih koji su školu smatrali nepotrebnom besmislicom, luksuzom ili dangubljenjem. Djevojčice se u početku nisu školovale, niti su primane na nastavu. Takvo je to vrijeme bilo. Osim toga, iako je Austrougarska anektirala BiH, turski utjecaj još je bio velik i jak. Ali, bilo kakvo školovanje bilo je golem korak naprijed u odnosu na "turska vremena". Školovanjem su bila obuhvaćena blatska sela: Kruševo, Ljuti Dolac, Biograci, Jare... Školu su tada i kasnije pohađali i završili mnogi poznati ljudi iz tih krajeva - od biskupa Petra Čule iz Kruševa, do doktora Makija Grle iz Ljutog Doca, doktora Zdravka Mandića iz Biograca i doktora Ivana Gilje iz Jara. Kasnije su se počele praviti prve školske zgrade. Nakon Drugog svjetskog rata, negdje od 1950. godine, napravljene su školske zgrade u svim spomenutim selima i provodilo se četverorazredno školovanje, kasnije i osmorazredno. Tek 1972. godine izgrađena je u Biogracima nova moderna škola sa svim potrebnim sadržajima. Ove godine obilježavamo 50 godina njezina djelovanja, što je još jedan lijep jubilej.

Moderne škole

Uoči otvaranja te škole koja se zvala "Mostarsko blato", nastava se obavljala u improviziranim prostorijama zadružnog doma, te u nekoliko učionica u privatnim kućama duž čitavog sela. Uvjeti su bili loši, ali bilo je to vrijeme kada je škola imala ukupno čak 747 učenika u Biogracima te područnim školama u Ljutom Docu i Jarama. Svi ovi podaci postoje u školskim ljetopisima koje su vodili tadašnji ravnatelji. Neki su podaci nažalost zagubljeni... Danas se teško što može zagubiti jer je škola u sustavu digitalizacije, u koji je "upala" među prvih pet u Zapadnohercegovačkoj županiji. I nastava je danas, za razliku od nekih prošlih vremena, potpuno stručno zastupljena. Škola ima sve potrebne nastavnike, stručne suradnike, defektologa - logopeda, pedagoga, knjižničara itd. U školi je ukupno 47 uposlenih djelatnika.

- Nažalost, kao i većini dijelova Hercegovine, i u Biogracima je opao broj učenika. Ima ih od 1. do 9. razreda tek 259! Veliku pomoć u radu škole pružaju nam predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te ministrica prosvjete i kulture Ružica Mikulić. Isto tako, u nekoliko navrata financijsku i drugu pomoć pružio nam je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Uz pomoć svih njih te pojedinih međunarodnih organizacija (kao na primjer UNDP-a) obnovili smo središnju školu u Biogracima te obje područne škole u Ljutom Docu i Jarama. U sve tri škole uvedeno je grijanje, nabavljena su suvremena učila za učenike i nastavnike. U Jarama je u tijeku gradnja suvremene sportske dvorane. Imamo i privatne donatore. Jedan od njih je Zdravko Mamić, koji se sam obvezao promijeniti sve parkete u osnovnoj školi Ljuti Dolac. Sve što je obećao i učinio je. Hvala mu velika - kaže ravnatelj Stanko Milićević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?