statistika

U RS-u u rujnu niže plaće, a veće cijene

novac
23.10.2017.
u 12:08

Prosječna neto plaća u RS-u u rujnu ove godine je iznosila 830 KM i u odnosu na kolovoz realno je manja za 0,6, dok su istovremeno cijene u prosjeku veće za 0,3 posto, a na godišnjoj razini i za 0,6 posto.

Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području financijske i djelatnosti osiguranja i to 1.305 КM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, svega 543 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U rujnu 2017. godine, u odnosu na kolovoz, nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov i to 1,6 posto, u ostalim uslužnim djelatnostima za 1,1 i informacijama i komunikacijama jedan posto.

Smanjenje zarade, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 3,5 posto, zatim u području vađenje ruda i kamena 3,3 i za administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti došlo je pada za 1,6 posto.

Statističari su zabilježili i da su u rujnu od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene u šest, niže cijene u jednom, dok su u pet odjeljka, u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u rujnu zabilježen je kod odjeće i obuće i to tri posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?