U ožujku prvi put registrirano 1207 vozila više nego u istom mjesecu lani

voznja
ilustracija
20.04.2024.
u 08:08

Broj vozila na prometnicama Bosne i Hercegovine ponovno raste. Kako pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, u ožujku ove godine prvi put je registrirano 1207 vozila više nego u istom mjesecu prošle godine. Kako se navodi u dokumentu "Prvi put registrirana cestovna motorna vozila, ožujak 2024.", u tom mjesecu ove godine prvi put su registrirana 9023 motorna vozila, dok je prošle godine u istom mjesecu prvi put registrirano 7816 vozila. Ako promatramo prva tri mjeseca ove godine, prvi put je registrirano 5273 više vozila nego u istom razdoblju lani. Naime, u prva tri mjeseca ove godine prvi put je registrirano 23.945 vozila, a u istom razdoblju lani 18.672 vozila.

Od ukupnog broja prvi put registriranih vozila najzastupljenija su: putnička vozila (74,6 posto), kamioni (7,4 posto), motocikli (4,3 posto), prikolice (3,6 posto), poluprikolice i mopedi (1,5 posto), cestovni tegljači (1,3 posto), specijalna vozila (0,9 posto), dok je najmanji udio prvi put registriranih autobusa (0,5 posto). Kategorija ostalo sudjeluje s 4,4 posto registriranih motornih vozila u odnosu na ukupan broj registriranih vozila. U ožujku ove godine zabilježen je porast od 15,4 posto u broju prvi put registriranih motornih vozila u Bosni i Hercegovini u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kako se navodi u podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, od ukupnog broja prvi put registriranih vozila u ožujku ove godine, 16,2 posto odnosi se na nova vozila. - Ako promatramo prvi put registrirana nova motorna vozila, u postotku najviše je registriranih putničkih automobila (51,8 posto), priopćeno je iz državne Agencije za statistiku. U promatranom mjesecu ove godine od ukupnog broja prvi put registriranih novih vozila, 52,1 posto vozila registrirale su fizičke osobe.

U kategoriji novih putničkih automobila najveći udio u postocima imaju automobili koji kao pogonsko gorivo koriste benzin (48,5 posto). Kako su naveli iz Agencije za statistiku, podaci u ovom izvješću objavljeni su na osnovi dostupne baze podataka o registriranim cestovnim motornim vozilima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?