Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U ovoj i idućoj godini bit će izgrađeno 1.800 stambenih jedinica

28. lipnja 2016. u 15:25 0 komentara 102 prikaza
Borovac

Sastanak Upravnog odbora i Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa (RSP), kojem su prisustvovali svi glavni donatori koji su donirali sredstva za Regionalni stambeni program na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe - Regionalna suradnja", održan je danas u Sarajevu.

RSP-om su predviđena stambena rješenja za 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 obitelji ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

 - Bosni i Hercegovini je do sada odobreno oko 80 milijuna KM, od oko 200 milijuna KM koliko je predviđeno za našu zemlju na Donatorskoj konferenciji - kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Naglasila je da zahvaljujući 80 milijuna KM koji su do sada odobreni kroz četiri potprojekta Regionalnog stambenog programa „krenuli smo u proces intenzivne gradnje“ kroz koji će u ovoj i narednoj godini biti izgrađeno 1.800 novih stambenih jedinica.

Ministarstvo s donatorima, istakla je Borovac, planira nastaviti obnovu i izgradnju sve do okončanja planiranih 5.400 stambenih rješenja putem Regionalnog stambenog programa za najugroženije obitelji u društvu - povratnike i interno raseljene osobe.

 - Bitno je naglasiti da Regionalni stambeni program nije samo na dobrobit raseljene populacije nego od njega korist ima regija u cjelini jer suradnja među partnerskim zemljama pomaže osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, doprinosi pomirenju i većoj stabilnosti u regiji - kazala je Borovac.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Fermin Cordoba odao je posebno priznanje vlastima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čvrstom opredjeljenju u implementiranju Regionalnog stambenog programa.

 - Jedna od najvažnijih karakteristika ovog regionalnog procesa je snažan osjećaj lokalne odgovornosti ovih četiriju partnerskih zemalja, koje su zajednički podržale njihove kolege iz međunarodnih organizacija. OSCE ima čast podržati i doprinijeti ovom regionalnom nastojanju da se riješi vrlo teška situacija pojedinih osoba koje su  raseljene nakon sukoba koje su zadesili ovu regiju tijekom 90-ih godina prošlog vijeka - izjavio je Cordoba.

Glavni donator programa je EU s sudjelovanjem od 460 milijuna KM, a značajna sredstva osigurale su vlade Sjedinjenih Američkih Država te Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i druge zemlje donatori.

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske te Vladi Brčko Distrikta BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.