ZBOG ZASTOJA

U Njemačkoj postoji zabrinutost za BiH jer stoji u mjestu bez napretka

Josip Juratović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
05.12.2013.
u 09:20

Nema sumnje da će i njegova stranka ubuduće značajno utjecati na poteze njemačke države i u vanjskoj politici

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, Hrvat koji je na nedavnim izborima u toj zemlji osvojio treći uzastopni mandat s osvojenih 27 posto glasova, kazao je da u Njemačkoj postoji zabrinutost za BiH. Juratović je član Njemačke socijaldemokratske stranke (SPD), snažne stranke koja je prošlog tjedna, nakon dugotrajnih pregovora, sklopila veliku koaliciju s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), što će kancelarki Angeli Merkel omogućiti treći mandat.

Potezi prema BiH

Nema sumnje da će i njegova stranka ubuduće značajno utjecati na poteze njemačke države i u vanjskoj politici. Juratović otkriva kao će pitanje Zapadnog Balkana i nakon uspostave nove vlasti ostati težište njegovog rada. “Kao potpredsjednik njemačke parlamentarne skupine za suradnju s BiH već duže vrijeme promatram politički rad u BiH koji me jako zabrinjava. Što se tiče ljudi koji se bave pitanjem Zapadnog Balkana, osjeća se kod svih velika zabrinutost jer imaju osjećaj da BiH stoji na mjestu i da je razvoj i napredak praktično stao”, kazao je za Anadoliju Juratović. Prema njegovim riječima, nemoguće je riješiti glavna pitanja ako se ne uspostavi Ustav BiH koji će se zasnivati na ljudskim pravima ili ako sudstvo ne bude neovisno, a važna su i druga slična pitanja. “Jako je teško bilo kakvu pomoć dati ako ne postoji osnova za to od domaćih političara. U svakom slučaju Njemačka će, kako stoji u sporazumu o koaliciji, i dalje voditi politiku stabilnosti i mira te će biti na pomoći BiH u procesu europskih integracija.

Usporedba s Kosovom

Jasno je da se kriteriji koji su postavljeni za Hrvatsku moraju ispoštovati i kod ostalih zemalja koje žele biti članice”, komentirao je član Bundestaga. Za razliku od Srbije i Kosova koji moraju riješiti granična pitanja i suvereniteta, dodaje Juratović, Bosna i Hercegovina mora rješavati samo svoja unutarnja pitanja. Prije svega, pitanja administracije i Ustava, tako da se ne može usporediti s pitanjem Kosova. Protiv je bilo kakve usporedbe Bosne i Hercegovine i, primjerice, Kosova.

Ključne riječi

Komentara 1

1H
1hrvatska2
12:55 05.12.2013.

Gos.Juratovic pricas uokolo kao sto pas ide oko vruce kase umjesto da poentiras prave razloge zbog kojih je doslo do totalnog zastoja!Iznakazena u Dejtonu sa dva entiteta sa tri naroda!Srbi su etnicki ocistili RS.a sada muslimani etnicki ciste preostale Hrvate iz Federacije!Hrvatsko pitanje nije rijeseno.Tto je glavni razlog.Sto muslimani vise tlace Hrvate to vise razaraju tu tvorevinu,a jacaju RS.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?