sjednica

U Mostaru započela sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH
19.01.2017.
u 10:25

Vlada Federacije BiH započela je danas u Mostaru sjednicu na kojoj će, između ostaloga, razmatrati Nacrt zakona o bankama, Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo i Nacrt zakona o hraniteljstvu, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Cilj donošenja novog zakona o bankama, kako je priopćeno, jeste podizanje razine otpornosti pojedine banke, kao i cjelokupnog bankovnog sustava, kako bi, kapitalno ojačane, pružile veću podršku realnom sektoru.

Također, namjera Zakona je zaštita interesa deponenata i održavanje ključne funkcije banke. Ovaj zakon uređuje osnivanje, poslovanje, upravljanje, superviziju poslovanja, restrukturiranje i prestanak rada banaka.

Zaštita deponenata je također jedan od ciljeva Nacrta zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, koji je također uvršten u današnji dnevni red. Donošenje ovog zakona znači usuglašavanje federalnih propisa s relevantnim zakonodavstvom Europske unije.

U sklopu reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH je i Zakon o hraniteljstvu, o čijem će se Nacrtu danas izjasniti Vlada FBiH. Ocjena je da postojeće stanje u oblasti hraniteljstva u FBiH karakterizira neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez obiteljskog staranja, koji nije usuglašen s međunarodnim standardima i potrebama hranjenika.

Federalno ministarstvo financija upoznat će Vladu o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima u FBiH za razdoblje siječanj - studeni 2016. godine, koji su ukupno ostvareni u iznosu od 6.906,9 milijuna KM, što je za šest posto ili približno 400 milijuna KM više no u istom izvještajnom razdoblju prethodne godine.

Danas će biti razmatrana informacija o radu i poduzetim aktivnostima Međuresorne radne skupine za uspostavu jednošalterskog sustava poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH u vezi s realizacijom reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?