HN županija

U hrani iz restorana i vodi iz vodovoda opasne bakterije

hrana
ilustracija
08.09.2016.
u 07:00

Određeni broj djelatnika u ugostiteljskim objektima na području HN županije ne održava potrebnu higijenu, što je rezultiralo pronalaskom raznih mikroorganizama u određenom broju uzoraka hrane. Tijekom prošle godine na mikrobiološkoj analizi bilo je ukupno 1295 uzoraka hrane uzete s područja HNŽ-a. Od ukupnog broja uzoraka, 26 njih ili (2 posto) nije odgovaralo pravilniku o uvjetima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu, navodi se u dokumentu o zdravstvenom stanju stanovništva u HNŽ-u, piše Večernji list BiH.

Nadalje se ističe kako je najčešće izolirani mikroorganizam iz analiziranih uzoraka bio Staphylococcus aereus. Riječ je o mikroorganizmu koji može izazvati veliki broj različitih infekcija i intoksikacija, počevši od manjih infekcija kože (furunkul, karbunkul, infekcija rane itd.), do teških bolesti, poput sepse, upale pluća, apscesa, sindroma toksičnog šoka itd. Ovaj mikroorganizam pronađen je prilikom analize kontrole održavanja higijene u ugostiteljskim objektima.

Naime, propisane norme ispravnosti pri kontroli održavanja higijene (bris radnih površina, odjeće, pribora, uređaja, ruku) nije zadovoljilo 1,2 posto uzoraka, što pokazuje blago poboljšanje u odnosu na godinu ranije, najčešće izolirani mikroorganizam bio je također Staphylococcus aereus. Najveći broj bakteriološki neispravnih uzoraka hrane pronađen je u Mostaru, nakon čega slijedi Jablanica. “Prisutnost izoliranih mikroorganizama u ispitivanim namirnicama posljedica je kontaminacije u procesu obrade hrane uslijed nepoštivanja sanitarno-higijenskih načela u tom procesu (nepovoljni sanitarno-tehnički uvjeti za pripremu hrane ili neodgovornost rukovodstva i osoblja objekta u kojem se priprema hrana). Koliformni mikroorganizmi Escerihia coli, enterokoki te drugi patogeni mikroorganizmi nađeni u hrani potvrđuju naprijed navedeno. Nalaz stafilokoka u hrani je odraz smanjene sanitarno-higijenske odgovornosti osoba koje pripremaju hranu ”, stoji u dokumentu o zdravstvenom stanju stanovništva.

Mikrobiološku neispravnost pokazao je i dio uzoraka vode s područja HNŽ-a. Naime, prema podacima iz navedenoga dokumenta, na području Mostara je, od uzoraka uzetih tijekom prošle godine, 9,2 posto mikrobiološki neispravnih nalaza iz središnje, a čak 79,6 posto iz lokalne vodoopskrbe. “Razlozi relativno velikog broja neispravnih nalaza vode iz središnje vodoopskrbe odnose se prvenstveno na povećan broj uzoraka sirove vode iz vodovodnih sustava (koji nisu isporučivani potrošačima). Također, jedan od potencijalnih razloga povećanog broja mikrobiološki neispravnih nalaza su propusti tijekom dezinfekcije vode”, stoji u spomenutom dokumentu. Nadalje se navodi kako je tijekom 2015. urađena mikrobiološka analiza 28 uzoraka vode iz osnovnih škola s područja HNŽ-a.

“Dva uzorka su bila neispravna. Izolirane su Klebsiella oxytoca, Enterobacter species i Pseudomonas aeroginosa. Na mikrobiološku ispravnost analizirana je i voda iz dječjih vrtića. Svi uzorci vode zadovoljili su norme ispravnosti”, navodi se u spomenutom dokumentu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije