korisni savjeti

U čemu je najbolje čuvati kruh? Što manje zraka dopire to bolje

Pixabay/Merseyside Police
06.02.2020.
u 08:20

Ako često imate viška kruha, nemojte ga bacati, već vodite računa o tome da ga pravilno pohranite, kako bi mogao dulje izdržati. Kruh koji neko vrijeme stoji možete i zagrijati u pećnici

Prema nekim procjenama i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je - kruh. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd, ili početi mirisati na kvasac, zbog čega je nejestiv.

Mnogi ga drže u plastičnim vrećicama. Iako to nije dobar izbor ako želite poštivati ekološke standarde, to može biti donekle prihvatljivo rješenje, ali samo pod uvjetom da u vrećicu ne može ući vlaga, te da kruh sam po sebi nije previše vlažan.

Naime, u plastičnoj vrećici ne postoji nikakav protok zraka, pa će se u slučaju da ima vlage prije razviti plijesan, odnosno kruh će se prije pokvariti, piše 24sata.hr. 

Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje: 

U dobro zatvorenoj limenci
Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori bit će dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše zraka, jer će se kruh sušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svježim. 

Platnena vrećica za kruh
Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rješenje platnena vrećica za kruh. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, no jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete špagu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti. 

Drvena kutija za kruh
To je odlično rješenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. No, imajte na umu - ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, kruh ipak prvo stavite u platnenu vrećicu, pa tek onda u kutiju. 

Paprinata vrećica za tost
Tvrdi i suhi tost možete čuvati u papirnatoj vrećici, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u trgovini. Kad jednom otvorite vrećicu, vodite računa da ju nakon što izvadite kruh koji vam treba, opet dobro zamotate, da ne ulazi zrak. 

Peti dan - u pećnicu s njim
Ako imate kruh koji stoji već neko vrijeme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta i povratit će okus i izgled. Pećnica će 'izvući' vlagu iz njega. No, zagrijavajte ga neposredno prije nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli - bacite, savjetuju na portalu 1milionwomen.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije