Popis stanovništva u BiH

U Bosanskom Grahovu Hrvata više za 73 posto

19.09.2016.
u 10:00

Bosansko Grahovo nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. U topografskom pogledu područje pripada brdsko-planinskoj regiji s visinama od 700 do 1862 m nadmorske visine. Prostire se duž vijenca planine Dinare, koji na sjeverozapadu počinje Uilicom, a završava planinom Gnjat na jugoistoku te na dijelovima planine Šator (1862 m) i Jadovnik na sjeveroistoku.

Ovo područje ima tipičan dinarski reljef koji karakteriziraju visoke planine i kraška polja: Grahovsko polje, Pašića polje i dio Livanjskoga polja. Područje Bosanskog Grahova nalazi se u marginalnom pojasu kontinentalne i mediteranske klime. Prema tome i klima ima zajedničke karakteristike oba tipa.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Bosansko Grahovo živi 2449 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, općina imala 3091 stanovnika. Broj muškaraca je 1287, a žena 1162.

Najviše Srba

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Bosanskom Grahovu danas žive 393 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 226. Bošnjaka je 6, dok je Srba 2028. Ostalih je 10, dva stanovnika su bez odgovora, dok se 10 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije