nadostatak kadra

U BiH nedostaje specijalista radiologije

31.12.2017.
u 17:00

Magnetna rezonanca je najtraženiji uređaj za dijagnostiku u BiH, a u određenim zdravstvenim ustanovama, kao što su Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i UKC u Sarajevu, na snimanje se čeka mjesecima. Osim nedovoljnog broja ili neispravnih uređaja, dodatni problem je nedostatak doktora radiologije, kojih skoro da i nema na tržištu rada. Na evidenciji nezaposlenih ima ih, prema podacima, samo u Tuzlanskoj županiji.

Nema specijalista

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prošle godine nije bilo niti jedne obrane doktorske disertacije iz oblasti radiologije, kazali su za Klix.ba na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. U evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje SŽ-a evidentirano je 88 inženjera medicinske radiologije, ali nema evidentiranih doktora medicine - specijalista radiologije. Ista je situacija i s doktorima radiologije u BPŽ-a i SBŽ-a, ima inženjera, ali nema specijalista.

Situacija se ne mijenja

U evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a nalaze se 22 osobe sa zvanjem inženjera medicinske radiologije, od toga je njih 14 prvostupnika. Situacija se u posljednjih pet godina, ističu iz službe, nije znatno mijenjala. U Službi za upošljavanje PŽ-a u posljednjih pet godina nije evidentiran niti jedan radiolog. Niti jednog doktora radiologije na evidenciji nezaposlenih nema ni Zapadno-hercegovačka županija. “Imamo nezaposlenih osam inženjera medicinske radiologije, jednog tehničara radioloških sustava i dva operatera na opremi medicinske radiologije”, rekli su u Službi za zapošljavanje ZHŽ-a, Jedina županija, među onima koji su Klixu dostavili podatke, u kojoj postoje nezaposleni doktori radiologije je TŽ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?