revizija ministarstva vanjskih poslova

U bh. misiji pri NATO-u nestao automobil, u Vatikanu i Pragu slike

06.08.2021.
u 14:15

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je među rijetkim državnim institucijama mišljenje s rezervom Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu, a ova institucija dostavila mu je rekordan broj preporuka koje treba primijeniti kako bi se posve promijenio odnos prema procedurama, proračunskome novcu koji troši netransparentno, ali i sredstvima koja su mu dodijeljena. U dijelu izvješća o popisu stalnih sredstava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Središnje popisno povjerenstvo uočilo je brojne nedostatke. U Beču i Misiji pri OESS-u moraju se isknjižiti stalna sredstva za koje se ne zna gdje su završila, piše Večernji list BiH. 

Automobil i smještaj

U Bruxellesu je tijekom inventure utvrđen “manjak automobila Ford Mondeo u Misiji BiH pri NATO-u”. Revizija ne navodi što se dogodilo s tim automobilom. Istodobno, zatraženo je da se pokrene procedura utvrđivanja nastalog manjka stalnih sredstava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u Pragu, Londonu, čak i Vatikanu, Rijadu te sjedištu Ministarstva, poput umjetničkih slika i opreme. Za razliku od ovih veleposlanstava, u Budimpešti je višak umjetničkih djela procijenjene vrijednosti oko 11.000 maraka.

Revizija je utvrdila i kako je krajnje nejasno stanje s potrebom posjedovanja određene visokoškolske diplome.

Uvidom u pravilnik o sistematizaciji i unutarnjoj organizaciji Ministarstva i dokumentaciju vezanu uz radna mjesta uzeta u uzorak, uočeno je da se u velikoj većini ne navodi koji su fakulteti potrebni za određena radna mjesta. Stoga odluke o napredovanjima zbog stečenog višeg stručnog zvanja nije jednostavno dovesti u izravnu vezu s izvršenjem poslova radnog mjesta na koje su zaposleni raspoređeni.

Državna revizija je utvrdila i kako zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu pretjerano zainteresirani za odlazak u udaljene destinacije. Jedan od uzroka takvog stanja jesu značajno pogodniji uvjeti boravka u DKP-ovima u okružju nego u daljim destinacijama. Tijekom revizije utvrđeno je i da u slučaju prometnih nesreća ne postoje uopće procedure oko pravdanja troškova. Uvidom u putne naloge za uporabu službenih vozila uočeno je da osoba koja ostvaruje pravo na naknadu za odvojeni život u putni nalog za vozilo učestalo evidentira relacije mjesto rada – mjesto prebivališta. Taj privilegij stvara mogućnost da se istodobno koristi službeno vozilo za dnevni dolazak na posao i odlazak s posla i ostvaruje pravo na odvojen život, upozorava se.

Bez planiranja

Revizijom putnih troškova konstatirani su nedostaci i slabosti kao i u prethodnim godinama, od kojih su naveli da u razdoblju obavljanja revizije nije prezentirana realizacija službenih putovanja shodno planu službenih putovanja, odnosno nije moguće utvrditi jesu li putovanja planirana u prvobitnom planu.

Revizija je navela i sumnjivu rekonstrukciju prostora atrija u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Naime, u najmanju ruku je čudno da je prilikom planiranja rekonstrukcije ovoga dijela izdvojeno 561.600 maraka s PDV-om. Istodobno, prihvaćena je ponuda od 607.409 maraka, koja je veća za 45.809 maraka od procijenjene vrijednosti. •

 

Ključne riječi
MVP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije