U Hercegbosanskoj županiji puca koalicija HDZ - SNSD - SDA

Tufekčić: Nikada nećemo podržati osnivanje zavoda s hrvatskim županijama

hbz
06.08.2014.
u 10:00

Osnivanje Skupštine HBŽ-a odgođena jer nije bilo većine za usvajanje dnevnog reda

Predizborne igre u HB županiji već su počele, a bodove su ponovno preko leđa građana ove županije počele skupljati SNSD i SDA. Naime, nakon posljednje sjednice Skupštine HBŽ-a upitno je daljnje funkcioniranje koalicije HDZ BiH, NSRzB, SNSD i SDA koja u ovoj županiji čini većinu. Dnevni red 29. sjednice Skupštine Hercegbosanske županije, koja se trebala održati u ponedjeljak u Tomislavgradu, nije dobio potreban broj glasova te je na samom početku sjednica prekinuta.

O sljedećem zakazivanju sjednice Skupštine, po riječima predsjedatelja Stipe Pelivana, zastupnici će biti pravodobno informirani.

Problemi su nastali već na samom početku sjednice kada je zastupnik SNSD-a Drago Puzigaća tražio odgodu sjednice za sedam dana obrazloživši svoj prijedlog činjenicom da zastupnici iz stranke koju predstavlja nisu dobili na vrijeme materijal čime su bili spriječeni kvalitetno se pripremiti. Tajništvo Skupštine je opovrgnulo tu informaciju, a prijedlog nije usvojen. Nakon ovoga bilo je još nekoliko prijedloga, no nijedan nije usvojen, s tim što su ministar MUP-a Mario Lovrić i ministar pravosuđa i uprave Željko Rujević dali svoje odgovore kao predlagatelji nakon čega je uslijedilo glasovanje po istom što nije dobilo potrebnu većinu zastupnika.

Naime, zastupnici HDZ-a BiH su ostali bez podrške zastupnika koalicijskih partnera (SNSD i SDA) oko usvajanja po hitnoj proceduri zakona kojim bi se reguliralo imenovanje ravnatelja policije koji su pri glasovanju ovih točaka ostali suzdržani, iako je poznato da mandat ravnatelju policije istječe u studenome, te da bi se novim zakonom proširio broj osoba koji se mogu kandidirati na ovo mjesto, piše Vecernji.ba. Nakon što nisu prošle ove dvije predložene točke dnevnog reda uslijedila je kratka stanka, a time i ponovno glasovanje o dnevnom redu što je rezultiralo prekidom sjednice. Naime, za ovu sjednicu je bilo predloženo 17 točaka dnevnog reda među kojima nacrt zakona o građenju Hercegbosanske županije i nacrt prostornog plana Hercegbosanske županije 2008. - 2028. godinu, prijedlog Sporazuma o pristupanju osnivanja zavoda za odgoj i obrazovanje te prijedlog odluke o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje. Prema riječima premijera HBŽ-a Branka Ivkovića ponašanje koalicijskih partnera na posljednjoj sjednici Skupštine HBŽ-a je iznenađujuće, jer su neke točke odnosno zakoni bili dogovoreni, da bi na kraju ti isti zastupnici bili protiv. Ivković smatra da su, kada je u pitanju SNSD, odnosno ponašanje zastupnika ove stranke, u pitanju međustranački sukobi oko listi za predstojeće izbore u listopadu, te smatra da do kraja mandata ove Vlade neće biti sazvana nova sjednica Skupštine HBŽ-a. “Što se tiče Vlade, nećemo tražiti novo sazivanje sjednice Skupštine prema tome mislim da je to to kada je u pitanju zasjedanje Skupštine. Vlada će nastaviti raditi kao i dosad, i mislim da tu neće biti problema, budući da HDZ BiH i Narodna stranka Radom za boljitak imaju dovoljno ruku kada je u pitanju donošenje odluka na Vladi”, navodi za Večernji list Ivković.

Iako Ivković smatra kako ponašanje koalicijskih partnera nije izazvano određenim točkama koje su se trebale razmatrati na otkazanoj sjednici Skupštine HBŽ-a, već neko vrijeme je poznato da SDA ne odgovara osnivanje zavoda za odgoj i obrazovanje, što nam je jučer i potvrdio dopredsjednik u Skupštini HBŽ-a i zastupnik SDA Jasenko Tufekčić. “Nećemo podržati nikad formiranje zavoda za odgoj i obrazovanje samo zajedno s hrvatskim županijama, želimo ravnopravnost u svakom dijelu BiH pa tako i na prostoru HBŽ-a”, kazao je jučer Tufekčić.

Ističe kako prema njegovom mišljenju, ako se nastavi raditi kao i do sada ni Vlada ni Skupština u ovoj županiji neće funkcionirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?