ŠIROKI BRIJEG

Tržnici i šetnici u središtu grada stižu lijepi dani

16.07.2020.
u 14:02

Stara i prastara širokobriješka tržnica, koju neki još pamte i sjetno spominju kao lijepu i funkcionalnu, s česmom na kojoj su se napile tisuće i tisuće građana, đaka i misara koji su se vraćali s Brijega, nestala je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, jer su je prekrile zidine tada početoga modernog širokobriješkog hotela Park, piše Večernji list BiH

Akcija čišćenja

Nova tržnica sagrađena je nešto kasnije ispred stare Ćavarove mlinice, tik uz rijeku Lišticu na današnjem Trgu Gojka Šuška. Kad je otvorena, vrijedila je kao moderna i atraktivna, ali nije imala duše kao stara, pa se uskoro pretvorila u zabačeni kutak, bolje reći smetlište. Takva je već niz desetljeća i predstavlja ruglo u središtu grada, gotovo je nevidljiva i nefunkcionalna, isto i za kupce i za prodavače voća, povrća, cvijeća, sadnica i druge robe. Prodavači su se, ipak, još davno snašli te svoju robu iz teško vidljive, mračne i “udubljene” tržnice iznijeli na nogostup glavne gradske Ulice fra Didaka Buntića. I na ulici je prostor tijesan, pa su se s vremenom prodavači “snašli” i proširili trgovinu duž drugih ulica i trgova: ispod hotela Park, kod Dječjeg vrtića, u Klancu, prema Oklajima te kilometrima duž obilaznice – gotovo do Knešpolja. I još posvuda, osobito prema Brijegu i na Brijegu u dane blagdana ili prema Pecari u dane igranja važnih nogometnih ili košarkaških utakmica... Pa je cijeli Široki postao jedna velika tržnica. A ona “službena” djelovala je sve zapuštenije, ružno i tužno, zaboravljeno, smećem zatrpano i grafitima neukusno išarano mjesto... Najružnije i najopasnije, djelovala je gusta, 10-ak metara široka “džungla” između tržnice i rijeke, satkana od stabala, kupine i drače, zatrpana gomilama smeća i otpada. Iz tog se prostora širi težak smrad i tjera suze na oči u vrelim danima, kao ovi srpanjski:

- Izvadili smo stotine vreća smeća, a još ćemo ih izvaditi na stotine, možda i tisuće. Čim potegnemo neku granu iz gustiša, smrad se raširi i pojača na sve strane. Ništa zato, već smo naviknuli - kažu radnici koji danima marljivo uređuju i čiste ovaj prostor...

Građani su ovo mjesto u središtu Širokoga s pravom smatrali ekološkom bombom i potencijalnim izvorom bolesti, kritizirali ga i gunđali na odgovorne da ga konačno urede. Valjda su primjedbe stigle i kod njih... ili su i sami uvidjeli kako nešto treba činiti. Ta, Široki je županijsko središte te vjersko, prosvjetno-kulturno, sportsko i svako drugo središte svih Hrvata u BiH... pa i dalje od BiH.

Ljepši grad

Prije nekoliko dana uz rijeku i tržnicu pojavila se skupina radnika i počela sjeći raslinje, čistiti ga i uklanjati draču, trpati smeće u vreće i odvoziti ga nekamo... Dokoni znatiželjnici “bacali” su dobronamjerne i zlonamjerne, duhovite i maštovite komentare, nagađajući što se događa i koja je namjera i cilj gradskih otaca. Čuli smo stotinu verzija, pa odlučili provjeriti ih kod najodgovornijih. Pitali smo Boru Zovku, pomoćnika gradonačelnika Grada Širokoga Brijega i šefa Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, da objasni što se to radi i gradi, sječe, trsi, čisti i uklanja te je li istina da će se tržnica spojiti “s ostatkom svijeta” cestom od bivše policijske postaje u Ulici Matije Gupca i dobiti prvobitnu funkciju te da će se zatim ukloniti brojni prodajni štandovi s tko zna kojom sve robom, duž grada i na obilaznici, da će se uz rijeku napraviti šetnica, da će se sve prilagoditi zakonskim, sanitarnim, veterinarskim i urbanističkim standardima te još niz pitanja o kojima građani puno raspravljaju i još više nagađaju:

- Sve što pitate podloga je za urbanistička razmišljanja, ali još ništa nije potpuno definirano. Ali, radi se i priprema nešto... Možda ću najbolje odgovoriti ako kažem da je cilj na jedan funkcionalan način riješiti zapušteni prostor na lijevoj obali rijeke Lištice na sličan način kao što je riješena desna obala i revitalizirano šetalište na Sajmištu. Ovo što sad radimo nije ništa konačno, ovo je tek prijelazno, privremeno rješenje... Svakako da je, uz ostalo, cilj ukloniti sve te štandove svega i svačega, koji se ne uklapaju u vizuru grada Širokoga Brijega - rekao nam je Zovko. Hm, bude li lijeva obala estetski i funkcionalno dotjerana i kultivizirana, kao što je uređena i u funkciju stavljena desna obala uz rijeku na Sajmištu, Široki Brijeg sigurno će mnogo dobiti.

Za sada nema odgovora razmišlja li se o izmještanju tržnice iz središta grada te o uspostavi lokacije na kojoj bi se prodavala drva, ugljen i drugi “teški” predmeti i materijali. •     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?