10 najboljih

Trebate psihoterapiju, a nemate ni vremena ni novaca? Isprobajte aplikacije za mentalno zdravlje

20.03.2023.
u 19:54

Ako ste u nedostatku vremena i novaca, a ipak vam treba neki oblik psihološke pomoći, možda je vrijeme da proučite najbolje aplikacije za mentalno zdravlje. Ovo je 10 trenutno najboljih.

Aplikacije za mentalno zdravlje osmišljene su da pomognu korisnicima da poboljšaju svoje emocionalno blagostanje, da počnu meditirati, nauče se nositi sa stresom i tjeskobom, poboljšaju kvalitetu sna, postignu bolji fokus i produktivnost te pruže podršku u rješavanju niza drugih mentalnih poteškoća, piše Ordinacija.hr.

Najbolje aplikacije za mentalno zdravlje pristupačne su, jednostavne za korištenje i dobro dizajnirane, a ovo je prema nekim istraživanjima trenutno 10 najboljih:

 

Najbolja za terapiju razgovoromBetterHelp

Najbolja kod depresijeTalkspace

Najbolja za svjesnost (Mindfulness): Headspace

Najbolja za otpuštanje stresaSanvello

Najbolje za djecuBreathe, Think, Do with Sesame

Najbolje kod ovisnostiI Am Sober

Najbolja za KBT (kognitivno-bihevioralna terapija): MoodKit

Najbolje za dobar sanCalm

Najbolja za pozitivno razmišljanjeHappify

Najbolja kod anksioznostiWorry Watch

 

KORIŠTENJE INTERNETSKE APLIKACIJE ZA TERAPIJU MOGLO BI VAM BITI POSEBNO KORISNO AKO:

Živite u udaljenom području.

Trebate pronaći pristupačniji oblik terapije.

Imate zauzet raspored.

Osjećate se ugodnije komunicirajući putem teksta.

Imate invaliditet zbog kojeg je terapija licem u lice manje dostupna.

 

JESU LI PRIMJERENE ZA SVAKOGA?

Aplikacije za mentalno zdravlje nisu za svakoga. Općenito ih ne bi trebale koristiti osobe u aktivnoj nevolji. Aplikacija za mentalno zdravlje također možda nije najbolji izbor za vas ako vam je dijagnosticiran ozbiljan poremećaj raspoloženja ili shizofrenija ili ako imate psihozu.

 

MOGU LI APLIKACIJE ZA MENTALNO ZDRAVLJE BITI ZAMJENA ZA OSOBNU TERAPIJU?

U nekim slučajevima, terapeutska aplikacija može se koristiti kao zamjena za osobnu terapiju. Neka istraživanja sugeriraju da je terapija razgovorom putem interneta s ovlaštenim terapeutom jednako učinkovita kao i terapija licem u lice u liječenju stanja poput depresijeanksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Međutim, aplikacije za mentalno zdravlje koje ne pružanje izravne terapije—kao što su aplikacije koje se temelje na svjesnosti i aplikacije za ublažavanje stresa—ne bi se trebale koristiti kao zamjena za terapiju. Umjesto toga, najučinkovitiji su kada se koriste kao dodatak savjetovanju.

 

JESU LI APLIKACIJE ZA MENTALNO ZDRAVLJE UČINKOVITE?

Istraživanja pokazuju da su aplikacije za mentalno zdravlje učinkovite u liječenju simptoma određenih stanja. Na primjer, jedan sustavni pregled iz 2022. godine otkrio je da je upotreba Headspacea poboljšala simptome kod osoba s depresijom u 75% studija. Međutim, istraživanje o aplikacijama za mentalno zdravlje je u tijeku, a rezultati su mješoviti. Oko 40% studija otkrilo je da Calm i Headspace mogu pomoći kod problema kao što su tjeskoba, san i stres.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije