Doživjeti stotu...

Toplina obitelji i domaća hrana recept su bake Luje za dug život

28.12.2018.
u 21:43

Sa svojih 99 godina baka Luja Mišković iz Kostrča najstarija je stanovnica općine Orašje, a u svojoj lozi ima 49 nasljednika

U ovo prosinačko, blagdansko vrijeme posjetili smo baku Luju Mišković u njezinu domu u Kostrču, trenutačno najstariju stanovnicu na prostoru općine Orašje, piše Večernji list BiH.

 Baka će 20. svibnja iduće godine napuniti 100 godina, a provjerom u matičnim uredima oraške općine dobili smo podatak da nitko nije doživio punih stotinu godina. Staricu Luju posjetili smo u pratnji Katarine Orkić, ravnateljice poduzeća Inkluziv u sastavu Crvenog križa Orašje, koja je baku, između ostaloga, obradovala prigodnim darovima.

Velika obitelj

Baka nas je dočekala s toplim riječima i širokim osmijehom, a puna kuća gostiju, njezina uža obitelj, snahe i unuci, svjedoče kako je naviknula na goste. Za dug i zdrav život, kaže, najviše duguje zdravoj domaćoj hrani i toplom obiteljskom ozračju.

- Najvažnije u životu je zdravo živjeti i zdravo se hraniti. U štali smo uvijek držali po dvije krave, dovoljno da svaki dan na stolu bude svježe mlijeko, sir ili sirutka. Bili smo velika obitelj pa su se i djeca počesto rađala, bilo kod kćeri ili kod snaha. Sa suprugom Pavom dobila sam devetero djece, troje je umrlo, a šestero je i danas živih, po tri kćeri i tri sina. Sve smo ih othranili, izveli na pravi put, a danas ne znam što je s tim ženama, rađaju po jedno ili dvoje. U moje vrijeme pjevala se pjesma “Desetero djece sam imala, a do deset brojat’ nisam znala - s osmijehom nam kaže baka Luja. Na pitanje koliko danas ima djece, unuka ili praunuka, baka Luja nije ih mogla sve pobrojiti, ali su pomogle kćeri Manda i Mara i sin Marijan. U stotoj godini baka Luja u svojoj lozi ima šestero djece, 16 unučadi, 24 praunučadi i troje šukununučadi i nada se kako će na proslavi 100 godina života zaokružiti na brojku 50.

- Svi su moji, najbolji su i nitko nikada nije odbačen - s ponosom govori baka i prstom upire u snahu Katu, govoreći: - To je moja Cesarica, ona me služi i uvijek je uz mene. Kroz druženje s bakom Lujom i njezinom obitelji doznali smo i jedan zanimljiv nesvakidašnji detalj. Nedavno je njezina kći Kata slavila 80. rođendan, a prvi gost i čestitar bila joj je upravo mama, 99-godišnja Luja. Kako joj je za božićno vrijeme i ove godine stigla velika obitelj, uz one iz Njemačke i Austrije, baka Luja nam je otkrila kako je naredila da se kao darovi spreme - kvočke. Prisjetila se i blagdana svoga djetinjstva.

Ne budite svadljivi

- U moje vrijeme nije bilo para, al’ je bilo dara. Kvočke smo darovali od srca, a svi su bili sretni kad dobiju oraha, jabuka, suhih šljiva i pokoji bombon. U predvečerje veselog Božića Badnjak je bio u znaku kuhanja, molitve i zajedničkog odlaska na polnoćku. Djeca uz majčinu “suknju”, a na povratku spavanje na slami - prisjeća se baka Luja te ističe da je najviše uživala u pravljenju proje i kolača medenjaka, što su nastavile njezine kćeri i snahe.

Na rastanku s najstarijom stanovnicom oraškoga kraja, baka Luja nam je darovala blagdanske kolače i čak nas ispratila na kućnom pragu uz poruku:

- Nemojte biti svadljivi i zamjerljivi, družite se, molite se dragom Bogu i opraštajte jedni drugima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije