Analiza potrošnje

Tko su najveći potrošači šećera u Europi: Evo koliko pojedu stanovnici BiH

Foto: Landgeist
02.11.2023.
u 16:19

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu po skali najniže konzumacije – 18,3 kilograma potrošenog šećera po glavi stanovnika.

Web stranica "Landgeist" ranije je objavila analizu potrošnje šećera u Europi na osnovu podataka organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Rezultati su izraženi u kilogramima po glavi stanovnika, a obuhvaćaju ne samo sirovi šećer, nego i šećer u proizvodima koji ga sadrže.

Europljani i Sjevernoamerikanci jedni su od najvećih potrošača šećera na svijetu. Najveća potrošnja šećera je u zapadnoj i srednjoj Europi.

Prema objavljenoj karti, najveći potrošač šećera je Belgija (48,3 kilograma šećera po glavi stanovnika, što je ujedno jedna od najvećih potrošnji ove namirnice u cijelom svijetu.

Prate je Poljska sa 45,7, Malta 43,8 i Danska sa 40,4 kilograma potrošenog šećera po glavi stanovnika.

Najmanje šećera jedu stanovnici Luksemburga - 10,8 kilograma, a slijede ih stanovnici Cipra sa 17,6 kilograma po glavi stanovnika.

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu po skali najniže konzumacije – 18,3 kilograma potrošenog šećera po glavi stanovnika.

Albanija sa 18,6, Slovenija 19,4 kg i Latvija 19,9 kilograma imaju potrošnju šećera po glavi stanovnika ispod 20 kilograma.

Kada je riječ o našoj regiji, Makedonci godišnje pojedu 36,7 kilograma šećera, a drugi su Hrvati sa 33,8 kilograma šećera po glavi stanovnika. Stanovnici Srbije pojedu 22,4 kilograma, a Crnogorci 21,2 kilograma šećera u regiji.

Kako se može vidjeti, građani BiH najmanje konzumiraju šećer u regiji.

Foto: Landgeist

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?