Nova pravila za vozače u BiH

Tko i kako će moći zatamnjivati stakla na vozilu

28.04.2021.
u 20:40

Od 1. lipnja sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju imati naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem, a servis koji je ugradio foliju mora izdati potvrdu za ovu uslugu.

Do sada je bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na vozilima.

Vozači su se žalili da policija u RS-u i Federaciji BiH različito tumači propise, pa dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla.

Najnoviji propisi na nivou BiH trebalo bi, međutim, otkloniti svaku neodumicu. Već četiri mjeseca na snazi je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na putevima.

Ograničenja

Prema tom pravilniku, prednje vjetrobransko staklo se ne smije uopće zatamniti. Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30 posto, odnosno njihova ukupna providnost nakon postavljanja folije treba biti najmanje 70 posto. Za zadnja bočna stakla i zadnje vjetrobransko staklo nema ograničenja prilikom naknadnog zatamnjivanja.

Đorđe Zubac, direktor specijalizirvanog servisa za zatamnjivanje stakala u Banjoj Luci, objašnjava zbog čega njegovi klijenti traže ovu uslugu. Prednosti folija na staklima su brojne, nabraja on; zaštita od sunca i UV zračenja, a imaju i sigurnosnu funkciju ukoliko eventualno dođe do nesreće, jer sprječavaju rasipanje stakla i ozljedu putnika.

I on svjedoči da su vozači do sada nepravedno kažnjavani zbog zatamnjenih stakala.

"To što je policija kažnjavala, sve je bilo mimo zakona, jer nigdje u zakonu nije pisalo ništa izravno za folije, niti je Auto-moto savez, niti ijedan tehnički pregled imao instrument koji bi mjerio propusnost svjetlosti koja ulazi unutar kabine", govori Zubac.

Žalbe

Tvrdi da su svi građani koji su se žalili na dobijenu kaznu za zatamnjena stakla dobili sudsku presudu u svoju korist.

"Samo što se mnogi ljudi nisu htjeli izlagati tim stresovima, pa su plaćali 20 maraka kaznu na licu mjesta", govori Zubac i ističe da će od 1. lipnja i kod nas biti obvezan atest za folije za stakla.

Iz Auto-moto saveza RS pojasnili su da se zatamnjena stakla u ravni vozača, koja su fabrički tonirana, uklapaju u zakonski okvir do 30 posto zatamnjenja.

Inžinjer prometa u AMS Mićo Miljević precizira da je pravilnikom propisano da nakon 1. lipnja homologirane folije moraju imati naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem, koja se postavlja u donjem kutu stakla, između folije i stakla, odnosno na staklo, i to prilikom ugradnje folija, pored homologacijske oznake stakla, tako da ne pokriva tu oznaku.

"Servis koji ugrađuje folije dužan je da vlasniku vozila izda pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji. Pored naziva servisa koji je izvršio postavljanje folije, datuma i vremena postavljanja, potvrda mora sadržavati: naziv proizvođača folije, vrstu folije, boju, propustljivost svjetlosti, stepen refleksije, serijsku oznaku postavljene naljepnice i izjavu servisa da su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43", objašnjava Miljević.

Ova odredba se, dodaje, odnosi na putničke automobile, dok ostala vozila, autobusi i vozila za obavljanje privredne djelatnosti, od 1. lipnja 2023. godine neće moći koristiti folije koje ne ispunjavaju propisane uvjete.

Zatamnjivanje stakala na putničkim vozilima stoji od 180 KM do 560 KM, ovisno od godina garancije. U servisima za tehnički pregled nezvanično kažu da ih još nitko nije obavijestio o atestu za folije od ovog lipnja, ali da imaju potreban aparat za mjerenje propusnosti svjetla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije