Rast kamatnih stopa FED-a i ESB-a utječe i na ovu državu

Svjetske institucije dižu kamate, u BiH se prati situacija i sve se teže živi

02.04.2023.
u 12:44

Rast kamata tema je o kojoj se u posljednjih godinu dana konstantno govori, odnosno otkad su američke Federalne rezerve i Europska središnja banka počele dizati kamatne stope. Posljednji rast u Americi iznosi 0,25 posto, a sve su oči uprte u Europu, odnosno hoće li se i ovdje donositi nove odluke. Kada je BiH u pitanju, iako čujemo i optimistične riječi od stručnjaka iz bankarskog sektora, i oni su svjesni kako svi potresi na višim razinama utječu i na ovu zemlju, a najteže prolaze oni koji su se odlučili za promjenjive kamatne stope.

Euribor, fiksna osnovica
Nekad su se nadali da će takve kamate ići prema dolje, sad samo čekaju da se rast zaustavi. Ovih dana objavljeno je izvješće iz susjedstva koje se može odnositi i na BiH, a to je da se povećanje kamatnih stopa ESB-a prelijeva i na domaća tržišta. - U nastojanju da suzbije inflaciju, Upravno vijeće ESB-a sredinom ožujka podiglo je ključne kamatne stope za još 50 baznih bodova unatoč rastućoj neizvjesnosti na financijskim tržištima. Tako trenutačno najvažnija kamatna stopa ESB-a, za novčani depozit kreditnih institucija kod središnje banke, od ožujka iznosi tri posto - navodi se u izvješću koje donosi HNB. I banke u BiH koriste euribor kao fiksnu osnovicu cijene novca na koju se dodaje profitna marža. Telegram piše da, ako je netko, primjerice, ugovorio kredit s kamatom od 2 posto uvećanom za euribor, a on je porastao za 3 postotna boda, s nula na 3 posto, kamata koja se donedavno kretala oko 2 posto, sada je 5 posto i to je više nego dvostruko. Međutim, pojedini stručnjaci ističu da se bliži kraj rasta kamatnih stopa. - Iako FED-ove projekcije najavljuju još jedno podizanje referentne kamate za 25 baznih bodova, svako ubrzanje odljeva depozita može se pokazati kobnim za financijsku stabilnost sve dok Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC) oklijeva u osiguranju depozita viših od 250 tisuća dolara. U tom bi slučaju financijska tržišta mogla prisiliti FED na izvanredno rezanje kamata prije redovitog zasjedanja u svibnju. Prema procjenama dobrih poznavatelja FED-ove politike, FED bi trebao smanjiti svoju glavnu kamatu za 100 do čak 200 baznih bodova do kraja 2023. godine u cilju stabilizacije depozitne baze banaka. U prilog rezanju kamata polovinom godine ide i očekivani razvoj recesije u drugoj polovini godine - navode iz HUP-a za Lider. Prema tome, smanjenje kamata budi optimizam, međutim, razvoj recesije ozbiljan je problem. Prema Centralnoj banci BiH, inflacija će u prvoj polovini tekuće godine biti povišena te će se postupno smanjivati tijekom cijele godine. Procjene temeljne inflacije upućuju na to da trenutačna ukupna inflacija u BiH nije visoka. U oblasti nekretnina očekuje se smanjenje cijene, a u slučaju hrane, izgleda, neće biti tako. - Ono što će ubuduće utjecati na inflaciju je cijena hrane, a ona najviše sudjeluje u strukturi potrošnje. Mi nemamo svoju hranu, platni deficit u hrani jednak je našoj proizvodnji - kazao je za Avaz Aleksa Milojević, ekonomist. Prema trenutačnim informacijama, situaciju se, uglavnom, nastoji umiriti, međutim, teško se njezin status uopće može promijeniti dok god ne znamo u kojem će se smjeru aktualna kriza razvijati.

Teško svima
Umirovljenik s kojim razgovaramo ispred banke u Mostaru kaže kako ide podići dio novca. Kako je preživio mjesec? Radno je aktivan i u osmom desetljeću života te tako preživljava. - U današnje vrijeme ni najplaćenija zanimanja u BiH ne funkcioniraju dovoljno dobro. Činjenica je da se od mirovine ne može živjeti. Režije, hrana, lijekovi..., mislim da sam sve rekao. Mladi nekako životare s kreditima, a vidim da ih ni oni više ne mogu podići tek tako. Dođem u banku, razgovaram s njima, priupitam o situaciji u kojoj se nalaze. Sve im je teže. Onda im pričam o svojoj situaciji, da sam prisiljen nadničariti, a sreća je što me zdravlje poslužilo pa mogu u okolnim mjestima zaraditi nešto na poslovima vrtlarstva, a da je normalno da radim, zasigurno nije. Međutim, drukčije se ne može - objasnio nam je. U ovoj državi, očito, teško je svima koji moraju živjeti od prosječnih plaća, mirovina..., a troškovi rastu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?