Studentski domovi

Studentski smještaj u BiH: Najjeftinije u Banjoj Luci, najbolji uvjeti u Mostaru

ilustracija
20.09.2019.
u 19:21

Studentski centar u Mostaru je jedan od najbolje opremljenih i prima oko 500 studenata. Studentske sobe posjeduju vlastita kupatila, toplu vodu i grijanje 24 sata dnevno, kablovski internetski priključak

Studentski domovi širom Bosne i Hercegovine većinom su popunili smještajne kapacitete. Cijene se kreću od 20 KM (trokrevetna soba u Domu "Nikola Tesla", Banja Luka) do 260 KM (jednokrevetna u Domu Bjelave, Sarajevo). 

Objekti su različito opremljeni, ali većina ih nudi toplu vodu, centralno grijanje, besplatan internet, knjižnice, fitness centar, sobe za zabavu i sl. Razlika je u kvaliteti smještaja, ponudi hrane, broju kreveta u jednoj sobi te u tome imaju li sobe vlastito kupatilo ili zajedničko, piše Klix.ba. 

Najjeftiniji smještaj je u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci. Cijena u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama je 25 KM, u trokrevetnim 20, dok je cijena u četvrtom paviljonu 75, odnosno 65 KM. 

Imaju na raspolaganju 1.300 kreveta. Paviljoni 1 i 2 raspolažu s 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, paviljon 3 sa 148 soba namijenjenim redovitim studentima i još 66 kreveta koji su predviđeni za studene na master studiju i studente s poteškoćama u razvoju.

U Tuzli studenti u domu mjesečno za smještaj izdvajaju 91 KM. U cijenu su uračunata dva obroka.

U Studentskom centru Lukavica smještaj studenata je omogućen kroz dva doma sa ukupno 442 ležaja. Posjeduju dva restorana otvorenog i zatvorenog tipa. Djeca poginulih branitelja smještaj plaćaju 40 KM, izbjegle i raseljene osobe 70, a svi ostali 120 KM.

U Bijeljini imaju 68 kreveta i to u sklopu Đačkom doma, a cijena smještaja iznosi 200 KM za izvanredne i samofinancirajuće studene, dok je za redovite studente 90 KM. Studenti su smješteni u trokrevetnim i četverokrevetnim sobama.

Studentski centar u Palama prima 550 studenata, a cijena iznosi 125 KM. Sobe su trokrevetne s kupatilom.

U Zenici dom prima 220 studenata. Pravo na smještaj i ishranu imaju studenti čije je mjesto prebivališta, odnosno boravišta, udaljeno od Zenice najmanje 20 km. Imaju 87 soba, od kojih su 33 dvokrevetne i 54 trokrevetne, a 35 posto kapaciteta osigurano je za brucoše. Studenti plaćaju 106 KM, a županije subvencioniraju 219 KM.

Studentski centar u Mostaru je jedan od najbolje opremljenih i prima oko 500 studenata. Studentske sobe posjeduju vlastita kupatila, toplu vodu i grijanje 24 sata dnevno, kablovski internetski priključak, a kroz novu akademsku godinu gotovo sve sobe biti će opremljene hladnjacima i klima uređajima. Osim smještaja za još 800 "vanjskih" studenata nude usluge prehrane. Cijena je oko 159 KM.

U ponudi studenima u Mostaru je i Studentski hotel koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Njegov kapacitet je 111 smještajnih jedinica, odnosno može primiti 260 studenata. Čitav prostor je klimatiziran te pokriven internetom. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 190 KM, a ishrana 176 KM mjesečno, što je ukupno 366 KM.

U sklopu Studentskog centra Sarajevo postoje dva studentska naselja - Nedžarići i Bjelave. Kako smo ranije pisali, cijene se kreću od 110 KM do 260 KM, ovisno je li jednokrevetna ili dvokrevetna soba.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije