BANJA LUKA

Strömquist: Kandidacijski status jasan signal Europske unije o želji za bližom suradnjom

09.02.2023.
u 19:17

Veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist boravila je u dvodnevnom posjetu u Banjoj Luci, gdje se sastala sa predstavnicima vlasti kako bi razgovarala o prednostima i očekivanjima od Republike Srpske u vezi sa EU kandidacijskim statusom Bosne i Hercegovine.

Također ih je informirala o prioritetima švedskog predsjedavanja u EU: sigurnost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, te demokratske vrijednosti i vladavina prava. Razgovarano je i o tekućim projektima i podršci švedske razvojne suradnje, kao i o aktualnim političkim dešavanjima.

Veleposlanica Strömquist se sastala i s predstavnicima civilnog društva iz časopisa Buka i organizacije Transparency International, a posjetila je i novootvoreno predstavništvo švedske multinacionalne kompanije koja pruža zdravstvene usluge.

- Kandidacijski status za EU je prilika za vlasti na svim nivoima u BiH da ubrzaju reforme. Želim vas potaknuti da iskoristite ovu priliku, te da iskoristite podršku koju Švedska i drugi pružaju kako bi došlo do stvarne promjene koja će biti od koristi  građanima - rekla je veleposlanica Strömquist.

Istaknula je da je kandidacijski status za članstvo u EU jasan signal Europske unije o želji za bližom suradnjom,  ali da povećava i očekivanja u pogledu potpune usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom, te viznom politikom EU.

Ukazala je na važnost očuvanja demokratskog prostora za neovisne medije i civilno društvo.

Tijekom posjeta veleposlanica Strömquist sastala se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem, premijerom Radovanom Viškovićem, ministrom za europske integracije i međunarodnu suradnju RS  Zlatanom Klokićem, ministrom pravde RS Milošem Bukejlevićem, ministrom za urbanizam, građenje i ekologiju Bojanom Vipotnikom, kao i sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem.

- Ovo je vrijeme da se fokusira na reforme i povećaju napori za pozitivan razvoj za dobrobit svih u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i u ostatku Europe - poručila je veleposlanica Strömquist, saopćeno je iz Veleposlanstva Švedske u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?